Od 1.jula enormno povećanje plata: Profesorske plate iznad 1.700 eura

Ministarstvo finansija obezbijediće Univerzitetu Crne Gore 3,56 miliona eura, koliko nedostaje za povećanje plata profesorima i stručnim saradnicima od 1. jula do kraja godine, potvrđeno je Pobjedi u tom vladinom resoru.

Univerzitet je ranije apelovao na Vladu i nadležna ministarstva da im preusmjere 3,56 miliona kako bi mogli da isplate uvećane plate prema izmijenjenom Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Ministarstvo finansija je u prethodnom periodu, u više navrata, ukazalo da predmetna sredstva, kao i druge potrebe, razmatra i predložiće da budu nadomještena bilo kroz izmjene i dopune Zakona o budžetu za 2022. godinu, iz tekuće budžetske rezerve ili iz drugih izvora, kao i koristeći mehanizam blagovremene dinamike potrošnje planiranih sredstava do njihovog obezbjeđivanja – rečeno je Pobjedi u resoru kojim rukovodi Aleksandar Damjanović.

VAN BUDŽETA
U Ministarstvu su istakli da pravovremeno izmirivanje obaveza nije upitno, te da će biti realizovano već kroz obračun zarada za jun.

Izmjenama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, koji je usvojen u Skupštini u decembru prošle godine na inicijativu Branke Bošnjak (DF), predviđeno je uvođenje koeficijenata složenosti za određene kategorije zaposlenih u prosvjeti, ali i zdravstvu. Fiskalni efekat ovih izmjena nije integrisan u ovogodišnji budžet. Zbog toga je Univerzitet 7. aprila tražio od Vlade da im obezbijedi dodatna sredstva jer njihov budžet od 25,5 miliona nije dovoljan za pokrivanje tih troškova. Iz Univerziteta su protekle sedmice saopštili da će oni finansirati povećane zarade koje njihov kadar treba da primi 1. jula.

Prema našim saznanjima, prosječna osnovna neto zarada, uključujući i prosječno radno iskustvo, redovnim profesorima sada iznosi 1.110 eura, vanrednim 1.000, a docentima 850. Primjenom zakona redovnim profesorima plata se povećava 65,4 odsto, vanrednim 79,84 odsto i docentima 65,3 odsto. Zakonom definisano povećanje zarade ne utiče na ukidanje obračuna časova preko norme koji prima nastavni kadar.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Božo Bulatović, crnogorski književnik: NAŠ JUL

Znam dobro da je vječno mlad, ali brojim i računam, i kažem sebi da je …