Đurović: Startuje portal za podršku malim i srednjim preduzećima

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma pustiće u srijedu portal namijenjen mikro, malim i srednjim preduzećima, putem kojeg će na jednostavan način moći da se upoznaju sa podrškom i podsticajima države i lokalnih samouprava, saopštio je resorni ministar Goran Đurović.

Prepoznajući važnost mikro, malih i srednjih preduzeća u kontekstu budućeg razvoja crnogorske privrede i poboljšanja životnog standarda, Ministarstvo i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), uz finansijsku podršku Evropske unije (EU), kreirali su jedinstvenu kontaktnu tačku za preduzeća – SAP portal.

Portal www.biznis.gov.me je finansijski podržan od EU kroz Iinstrument pretpristupne podrške IPA 2014-2020.

Đurović je agenciji Mina-business kazao da je do sada bilo dosta komplikovano da jedan poslodavac iz sfere mikro, malog, srednjeg, ali i velikog biznisa, posjeduje sve informacije o eventualnim podsticajima i podršci koju država daje.

„Ja kao neko ko dolazi iz sfere biznisa to dobro znam, da to baš i nije bilo pregledno i transparentno. Pogotovo kada krećete u određeni biznis, vaše mogućnosti su ograničene, vi se tek upoznajete sa nekom procedurom i nemate baš sva saznanja o tome na koji način država može da vam pomogne“, rekao je Đurović.

Prema njegovim riječima, već odavno postoji povratna informacija od privrede da je jedan ovakav sajt prijeko potreban.

Na tu potrebu su, kako je naveo Đurović, ukazivali svi, kao i udruženja poslodavaca, jer živimo u eri digitalizacije, kada je neophodno da na mobilnom telefonu možemo da nađemo vrlo brzo informaciju.

„Shodno tome, donijeli smo odluku da krenemo u ovaj proces, koji će biti proširen i objedinjen sa lokalnim samoupravama. Ja sam siguran da će dati jednu novu, kvalitetnu vrijednost, kao i mogućnost za lakše nalaženje informacija svim mikro, malim i srednjim preduzećima“, smatra Đurović.

On je objasnio da će se na sajtu naći Program za unapređenje konkurentnosti privrede za ovu godinu, vrijedan četiri miliona EUR, koji ima ukupno osam programskih linija finansijske i nefinansijke podrške.

„Na portalu će se naći Program za promociju i razvoj zanatstva u ukupnom iznosu 200 hiljada EUR, kao i Program za razvoj prerađivačke industrije u ukupnom iznosu od milion EUR. Dodatno, naći će se i Program za podsticaj inovacija, direktno usmjeravanje ka Fondu za inovacije koji sprovodi te programe“, dodao je Đurović.

Vijesti/Mina biznis

Provjerite slična mjesta

Prekinuti pregovori o formiranju vlade u Francuskoj: Posvađali se oko fotelja

Novi ljevičarski savez, koji je pobijedio na parlamentarnim izborima u Francuskoj, suočava se s testom …