CEDIS: Gubici na istorijskom minimumu, spriječili smo krađu struje

Intenzivnim aktivnostima na terenu u pravcu suzbijanja neovlašćene potrošnje u maju je ostvaren stepen gubitaka od 9,27%, što je za 1,08% manje u odnosu na isti uporedni period prethodne godine i istovremeno predstavlja najniži nivo gubitaka ikad izmjeren u elektrodistributivnom sistemu Crne Gore, saopštio je CEDIS.
Tokom proteklih 12 mjeseci ostvaren je kontinuiran pad gubitaka i to preko 0,5 odsto na mjesečnom nivou, dok su tokom pojedinih mjeseci realizovana umanjenja od preko 1 odsto, uz konstantno mjesečno povećanje preuzete energije. Umanjenjem gubitaka umanjena je i ukupna količina potrebne električne energije za pokrivanje gubitaka koju CEDIS nabavlja na tržištu, zahvaljujući čemu je samo za period januar – maj tekuće godine ostvarena ušteda od oko 1.8 miliona eura (prema prosječnim cijenama po kojima je u navedenom periodu CEDIS plaćao električnu energiju).

Uštede su milionske, a rezultati rekordno dobri, zato će kompanija nastaviti za intenzivnom akcijom suzbijanja neovlašćene potrošnje električne energije i u narednom periodu na području svih crnogorskih opština. Takođe, fokusiranost na smanjenje gubitaka predstavlja jedini konstruktivan odgovor u uslovima nezapamćenih turbulencija na tržištu energenata. Za postizanje ovih rezultata potrebna je ozbiljnost i doslednost na terenu. Razvili smo efikasan sistem terenskog djelovanja, uz maksimalno korišćenje prednosti implementirane napredne tehologije, zahvaljujući čemu smo u prilici da detaljno pratimo tokove energije i blagovremeno i dosledno reagujemo na nepravilnosti. – kazali su iz CEDIS-a.

Podaci pokazuju da su gubici za prvih pet mjeseci tekuće godine na nivou od 12,60%, što je za 0,73% manje u odnosu na isti period prethodne godine uz konstantno povećanje preuzete energije. Neophodno je naglasiti, radi preciznijeg sagledavanja postignutih rezultata, da bi u odsustvu aktivnosti na suzbijanju neovlašćene potrošnje na mreži, povećanje preuzete energije pratila stagnacija ili povećanje gubitaka. Zahvaljujući sprovedenim aktivnostima postignuto je suprotno kretanje, odnosno ostvarene su rekordno niske vrijednosti gubitaka, a da je pritom od početka godine zaključno sa poslednjim danom maja preuzeto 1.215.466.666 kWh, što je za 4 odsto više u odnosu na energiju koja je preuzeta tokom istog perioda prethodne godine.

„Javnost je neophodno uputiti na širu, naslijeđenu, haotičnu sliku. Naime, nelegalna gradnja koja decenijama unazad bespovratno devastira prostor gotovo svih crnogorskih opština, istovremeno devastira i elektrodistributivnu mrežu jer podrazumijeva nelegalno priključenje, samim tim i gubitke na mreži. Postojeća infrastruktura se neplanski opterećuje, čime se povećavaju troškovi za održavanje i umanjuju efekti investicija. Na terenu, postupak otkrivanja i uvođenja nelegalnih priključaka u zakonom definisane okvire predstavlja mukotrpan proces, koji zahtijeva i angažovanje značajnog broja zaposlenih. Za CEDIS, naročito u aktuelnim uslovima globalne nesigurnosti na tržištu energenata i nezapamćenih skokova cijena opreme za održavanje elektromreže, sve navedeno predstavlja ozbiljno finansijsko opterećenje. Ponavljamo da borba sa ovim duboko ukorijenjenim i široko zastupljenim problemom zahtijeva i sistemsku podršku, tužilačkih i sudskih organa, kao i policije, koja za sada nije dovoljna i dosledna. Imajući u vidu navedene negativne aspekte, smatramo da postignuti rezultati imaju posebnu vrijednost“, zaključili su iz CEDIS-a.

Provjerite slična mjesta

Sastanak CBCG i Jedinstvenog odbora za sanaciju kreditnih institucija

Guvernerka Centralne banke Crne Gore dr Irena Radović sastala se danas sa stalnim članom Odbora …