Suzbijanje korupcije ruši biznis barijere

„Predstavnici privrede i njenih asocijacija su važni partneri Vlade Crne Gore u procesu suzbijanja korupcije na svim nivoima. Ta pojava evidentna je u svim segmentima društva, ali najjače pogađa privredu, jer inostrani i domaći investitori zbog korupcije odustaju od projekata koji bi doveli do privrednog rasta i otvaranja novih radnih mjesta“, kazao je ministar Zoran Miljanjić na sastanku sa predsjednicom Privredne komore Crne Gore, Ninom Drakić, predsjednikom i generalom sekretarkom Unije poslodavaca Predragom Mitrovićem i Suzanom Radulović.

Miljanić je kazao da je crnogorskom društvu neophodan sistemski odgovor na korupciju i da 43. Vlada Crne Gore iskazuje jaku političku volju da se izbori sa tim problemom i da izradom Nacionalne strategije i brzim konstituisanjem Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije uspostave se kvalitetne osnove za institucionalno rješavanje tog gorućeg društvenog problema.

Predsjednica Privredne komore Drakić rekla je da je uspješan obračun sa korupcijom osnov za izgradnju zdravog društva i jedan od mehanizama da se uklone barijere na koje nailaze investitori.

Potrebno je uspostaviti sistem vrijednosti u kojem će se poslovati u skladu sa propisima, suzbijati siva ekonomija i stimulisati privrednici koji poštuju zakon i plaćajući poreze doprinose razvoju Crne Gore, kazala je Drakić.

Ona je istakla da Crna Gora ne smije biti država koja se prepoznaje po korupciji, već da se investitorima mora poslati poruka da smo zemlja vladavine prava i sigurnosti investicija.

Generalna sekretarka Unije poslodavaca Suzana Radulović smatra da je izrada Nacionalne strategije i odlučnost Vlade Crne Gore dobar signal za privrednike.

Uprkost brojnim inicijativama privrednika, ranije nije bilo iskrene volje da se preduzmu sveobuhvatne društvene akcije da se država suprostavi korupciji, kao širokoj društvenoj pojavi. Stvaran je ambijent u kojem nije bilo odgovornosti za aktere korupcije, u kojem je česta promjena propisa obeshrabrivala privrednike i koji je karakterisala pravna nesigurnost. Čest je bio slučaj da se na optužnicama nađu niži činovnici, a da njihovi nalogodavci ostanu van dometa pravde, kazala je Radulović.

Predsjednik Unije poslodavaca Predrag Mitrović ocijenio je da korupcija nije samo problem privrede već veliki problem države, jer je njome zahvaćeno cijelo društvo.

On je rekao da je Unija poslodavaca spremna da podrži antikorupcijske projekte angažovanjem svih svojih kapaciteta, dodajući da od uspješnosti u obračunu sa tom pošasti zavisi budućnost Crne Gore.

Zajednički je konstatovano da će privrednici biti nezaobilazni u svim budućim antikorupcijskim inicijativama Vlade i njenih institucija.

Provjerite slična mjesta

ANALITIČAR: Ključni izazov spriječiti rast cijena, Vlada ima strategiju

Ekonomski analitičar Oleg Filipović kazao je, za Portal RTCG da će kroz najavljene mjere u …