Jedna od opcija rad nedjeljom, dupla dnevnica i slobodan ponedjeljak

Ni Vlada Crne Gore, niti ja, nećemo donijeti nijednu odluku u vezi sa radnom ili neradnom nedjeljom sa kojom nijesu saglasni sindikati i poslodavci, saopštio je u emisji Link na Radiju Crne Gore ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović. On kaže da je mjera kompromisa međurješenje koje će da štiti prava radnika, uz mogućnost veće zarade onih koji budu raspoloženi da rade nedjeljom.

Podsjećajući da naša država nema potpisan Opšti kolektivni ugovor (OKU), Đurović je rekao da je to za radnike katastrofalno.

“Oni su na neki vještački način već dvije godine bez ikakvih para. Građani moraju da znaju da odluku o radnoj ili neradnoj nedjelji ne donosi ministar ili Vlada Crne Gore bez konsultacija sa socijalnim partnerima”, rekao je Đurović.

Minule dvije godine, kako je rekao, socijalni partneri nijesu mogli da nađu zajednički jezik zbog čega nema potpisan OKU, ali ni saglasja između sindikata i poslodavaca.

“Ako neko misli da tako treba da se nastavi i dalje, ja se sa tim ne slažem. Zadatak je da se uspostavi dijalog koji je potreban u svim segmentima društva”, pojasnio je Đurović, navodeći da će on kao ministar podržati sve što dogovore socijalni partneri.

Kad je u pitanju neradna nedjelja, mjera kompromisa je međurješenje koje će da štiti prava radnika, uz mogućnost veće zarade onih koji budu raspoloženi da rade nedjeljom.

“A sa druge strane, da se omogući poslodavcima da rade nedjeljom, ali mislim na sezonalni karakter, dakle tri mjeseca ljeti i dva mjeseca zimi. Mi smo turistička destinacija, živimo od turizma. Najave su dobre, i siguran sam da će ova sezona biti rekordna”, istakao je Đurović.

Stoga država mora da obezbijedi sve uslove turistima, a jedan od njih je da se osnovne namirnice kupe i nedjeljom.

“Jedan od prijedloga bio je da svako ko radi nedjeljom neće smjeti da bude angažovan ponedjeljkom i imaće duplu dnevnicu, što znači da će svaki radnik koji bude radio nedjeljom moći da zaradi i do 200 eura više”, rekao je Đurović.

Nije, kaže, siguran da bi se ovakva ideja dopala svakom poslodavcu: “Ja sam siguran da će mnogi poslodavci donijeti odluku da im se ne isplati da rade nedjeljom ili će im se isplatiti na primorju, ili na Žabljaku i Kolašinu tokom zimskih mjeseci”.

Nada se, kako je rekao, da će se doći do dogovora između socijalnih partnera, navodeći da se zna kolika je potreba da prehrambene radnje rade tokom ljeta.

“Moramo naći rješenje na obostrano zadovoljstvo, i radnika i sindikata. Vlada Crne Gore, ministar Goran Đurović, neće donijeti nijednu odluku sa kojom nijesu saglasni sindikati i poslodavci. Ako nađemo mjeru kompromisa, da se potpiše OKU, da se riješi pitanje radne ili neradne nedjelje, to će biti istorijski dan za odnose poslodavaca i sindikalaca u Crnoj Gori”, kazao je Đurović.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Kovač: Formiranje političkog pokreta u toku

“Vidim prostor za političko angažovanje, proces formiranja političkog pokreta je u toku. Vremenska odrednica je …