Udarne vijesti

Rajnke uručila čestitku Blinkena Abazoviću: Pročitajte integralno, zanimljiva je

Predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović sastao se danas Nj. E. Džudi Rajzing Rajnke, ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori.

Čestitajući izbor 43. Vlade Crne Gore, Nj. E. Rajnke uručila je pismo čestitke državnog sekretara SAD Entonija Blinkena, u kojem se, između ostalog, pohvaljuje pozicija Crne Gore povodom invazije Ruske Federacije na Ukrajinu i ocjenjuje da je zauzela poziciju među zajednicom demokratskih država koje su osudile ničim izazvanu rusku agresiju.

„Sjedinjene Američke Države podržavaju ubrzani napredak Crne Gore u Evropsku uniju, uspostavljanje nezavisnog pravosudnog sistema, borbu protiv korupcije na visokom nivou i organizovanog kriminala“, istakla je Nj. E. Rajnke na sastanku sa premijerom Abazovićem.

Predsjednik Vlade Abazović je naveo da su SAD ne samo saveznik i prijatelj, već i strateški partner Crne Gore.

„Zadovoljan sam dinamikom rada nove Vlade i optimizmom koju ona nosi. Dobra saradnja s Parlamentom, što ukazuje da Vlada može da ostvari sveobuhvatan politički dijalog u cilju postizanja kompromisa oko imenovanja u ključnim oblastima u pravosuđu“, naglasio je premijer Abazović na sastanku sa ambasadorkom Rajnke.

Ističući da su SAD važan ekonomski partner Crne Gore, Abazović je naveo da je intenziviran bilateralni i ekonomski dijalog sa međunarodnim partnerima i saveznicima, s ciljem da se stvore uslovi za uspješnu turističku sezonu, ali i diverzifikaciju ekonomije.

„Cijenimo podršku SAD u našim evropskim integracijama. Zalažemo se za “ubrzanje po zaslugama”. Vlada Crne Gore je odlučna da ostvari rezultate u oblasti protiv organizovanog kriminala i korupcije i oni neće izostati“, zaključio je premijer Abazović.

Čestitku državnog sekretara Entonija Blinkena, u nastavku, prenosimo integralno:

Uvaženi g. predsjedniče Vlade,

Čestitam Vam na imenovanju za predsjednika Vlade Crne Gore. Preuzimate vođstvo u ključnom trenutku kada se pravo slobodnih naroda da oblikuju svoje sudbine nalazi pod prijetnjom. Radujem se tijesnoj saradnji sa Vama i ostalim NATO saveznicama u odgovoru na neopravdani, brutalni rat Rusije protiv Ukrajine – koji je najveći izazov po evropsku bezbjednost u posljednjih nekoliko decenija. Pozdravljamo to što se Crna Gora pridružila demokratijama širom svijeta u Ujedinjenim nacijama u osudi Putinovog rata u Ukrajini, sankcionišući odgovorne i obezbjeđujući humanitarnu i bezbjednosnu podršku Kijevu.

Rat Rusije takođe predstavlja napad na naše zajedničke demokratske vrijednosti, čineći Vašu posvećenost pomirenju, dijalogu i inkluziji još važnijom. Sjedinjene Države podržavaju namjeru Vaše Vlade da ubrza pristupanje Crne Gore EU, uspostavi istinski nezavisan pravosudni sistem, izbori se sa korupcijom, organizovanim kriminalom, ojača bilateralnu trgovinu i investicije, te produbi regionalnu ekonomsku integraciju.

U saradnji sa ambasadorkom Džudi Rajnke, uvjeren sam da ćemo unaprijediti naše zajedničke interese i osigurati prosperitetniju budućnost za Crnu Goru i Zapadni Balkan.

Srdačno,

Entoni Blinken

državni sekretar

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

POSAO SNOVA: Jeftino kupuju rusku naftu i onda benzin papreno prodaju Zapadu

Indija trenutno naveliko koristi mogućnost uvoza jeftine ruske nafte, no tamošnji prerađivači to koriste kako …