Dokumenti Europola: Enis Baković skinuo potjernicu ženi vođe kavačkog klana

Enis Baković, koji je do 1. marta 2021. godine bio pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor kriminalističke policije, prema dokumentima Europola, u koje je Libertas imao uvid, navodno je skinuo ime Tamare Zvicer, supruge šefa zloglasnog kavačkog kriminalnog klana Radoja Zvicera, sa crvene potjernice Interpola.

U dokumentu Europola piše da je “Radoje Zvicer, 5. februara 2021. godine, poslao poruku, preko SKY aplikacije, policajcu Petru Lazoviću da njegova supruga Tamara Zvicer ne može da pređe granicu Crne Gore zbog crvene potjernice Interpola”.

“Lazović je poslao poruku policajcu Enisu Bakoviću koji je izbrisao obavještenje, i o tome obavijestio Lazovića. Lazović je proslijedio odgovor Bakovića Zviceru“, piše u dokumentu Agencije Evropske Unije za sprovođenje zakona – Europol.

Baković negirao optužbe

Libertas je tražio od Bakovića komentar i objašnjenje zašto je to učinio, a on je odgovorio da to nikada nije uradio.

“Nikada, pa ni u periodu koji navodite, nijesam izbrisao, niti kao starješina dao nalog da se izbriše bilo kakva potjernica ili Interpolovo obavještenje za osobu Tamaru Zvicer“, odgovorio je Baković.

On je kazao da za raspisivanje potjernice mora postojati naredba nadležnog suda, a ako je u pitanju međunarodna potjernica, mora joj prethoditi saglasnost Ministarstva pravde. Potjernica se, objasnio je Baković, ne može izbrisati bez naredbe nadležnog suda o njenom povlačenju.

“Budući da se radi o podacima koji predstavljaju službenu tajnu, ja vam više od ovoga ne mogu saopštiti. Ali, istine radi, ukazujem da se evidencija o svakoj izdatoj potjernici i eventualnom brisanju i svakoj preduzetoj radnji u vezi sa tim, nalazi u Interpolovoj bazi podataka Odsjeka za međunarodnu policijsku saradnju Uprave policije Crne Gore. Tako da nadležni organi lako mogu provjeriti zakonitost postupanja”, naveo je Baković u pisanom odgovoru Libertasu i dodao:

“Konačno, kao što sam se medijski oglasio povodom vašeg prvog teksta u kojem me pominjete, ponovo ukazujem da sam, za vrijeme službe u Upravi policije, postupao profesionalno i zakonito i ponovo ističem da stojim na raspolaganju da nadležni organi ispitaju moj rad i postupanje”, napisao je Baković.

Dokument Europola sa transkriptima komunikacija policajaca Ljuba Milovića i Petra Lazovića sa šefom kavačkog kriminalnog klana Radojem Zvicerom, Veljkom Belivukom, Markom Miljkovićem i drugima, crnogorsko tužilaštvo i policija dobili su od Europola u julu prošle godine i, do danas, nije poznato da su Lazovića i Milovića, ali ni druge policajce, iz te dvije državne institucije pozvali na odgovornost.

Libertas press/Borba

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …