Kasalica: Bila sam kritična prema “Evropi sad”, ali ga moramo primijeniti

Državna sekretarka Ministarstva finansija Mila Kasalica u intervjuu Pobjedi kazala je da jeste bila kritički nastrojena prema programu ,,Evropa sad“, koji je podrazumijevao primjenu desetak zakona usvojenih u okviru budžeta krajem prošle godine, ali je naglasila da je to legitimni okvir u kojem se tim ministra finansija Aleksandra Damjanovića mora kretati i takvu činjenicu poštovati, kao i svaki građanin i građanka, poreski obveznik i privredno društvo u zemlji.

Od početka ste kritički nastrojeni prema projektu ,,Evropa sad“. Da li ćete se zalagati da se ovaj program ukine ili na neki način modifikuje?

Građanski i analitično bila sam kritična prema ishitrenosti i nefaznosti primjene usvojenih zakona. Stoga, kao državna sekretarka mogu odgovorno podijeliti da je svima, na nivou svake mikro egzistencije i svakog privrednog tima, zadatak da podržimo realizaciju što uspješnije turističke sezone. Potom, na jesen, uz konkretne uporedive podatke, treba provjeriti kako dalje i kako biti od koristi onim privrednicima na sjeveru čiji potencijal da iznesu uvećane zarade, mada uz umanjene obaveze za doprinose, nije analiziran prilikom promocije novih reformskih rješenja dvojca ranijih ministara. Uz svakodnevnu dopunsku obavezu neumanjenog makroekonomskog opreza, jer živimo i radimo u visoko složenim okolnostima globalne ekonomije, koja se ne može tako jednostavno smiriti nakon cjenovnih nepredvidivosti na gore i ratnog okruženja sa sjeveroistoka Evrope.

Kakva je održivost javnih finansija kada je riječ o ovom programu?

Održivost javnih finansija zemlje zavisi od svih nas pojedinačno, a potom od nivoa odgovornosti svih nadležnih institucija da usvojene zakone primijenimo na održiv i koristan način. Ako crnogorski turistički poslenici iznesu ljetnju turističku sezonu slijedeći kvalitetne najave dolazaka, možda na jesen budemo imali održiv prostor da razvojno promišljamo rebalans i pripremu budžeta za narednu godinu.

U Vladi Zdravka Krivokapića bili ste na istoj poziciji nepunih pola godine. Zbog čega smatrate da prethodnom rukovodstvu Ministarstva finansija nije odgovaralo da se zadržite na mjestu državne sekretarke?

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …