Udarne vijesti

Vlada će prodati cigarete, objavljeni pravi vlasnici zaplijenjenih cigareta

Četiri crnogorske kompanije – MPS grupa, West point, Montenegro duvan commerce i Ripšped, dvije registrovane u SAD-u – Sace LTD i Lenora international, jedna na Kipru Neworld overseas limited i tri sa sjedištem na Sejšelima – Atlant Mont, Omni maxtrade LTD i NRT partners LTD bile su vlasnici cigareta koje je u subotu zaplijenila država u Slobodnoj zoni Luke Bar, saopšteno je juče Pobjedi iz Uprave prihoda i carina (UPC).

Radi se o 145.000 paketa cigareta, vrijednih više desetina miliona eura, kojima je 5. maja istekao rok za skladištenje robe u Slobodnoj zoni Luke Bar.

Iz Ministarstva finansija Pobjedi su juče kazali da cigarete ne mogu biti plasirane na unutrašnjem tržištu, te da se radi na zakonskom modelu kojim bi se ovaj posao realizovao na način najbolji po državu.

VLASNIČKA STRUKTURA
Prema podacima iz CRPS-a, osnivač i izvršni direktor podgoričke MPS grupe je Srđan Mitrović, dok je vlasnik West pointa Slavko Janković. Kao osnivač mojkovačkog Montenegro duvan commerca upisan je Ivan Begović, a izvršni direktor je Marvin Pešikan. Barski Ripšped za direktora ima Milovana Perovića, osnivač je Nevenka Popović, a ovlašćeni zastupnik Ana Popović. Perovića, koji je špediter, je SDT u maju 2018. sumnjičilo za šverc cigareta.

Vlasnik Atlant Monta, registrovanog na Sejšelima, je Dragan Vujačić, kome se 2005. sudilo za šverc cigareta, ali je proces završen oslobađajućom presudom 2013. Vujačiću su prošle godine nestale cigarete iz hangara u Luci Bar, a tada je negirao da stoji iza krađe.

Dragan Radović vlasnik je kompanije Omni max trade, takođe osnovane na Sejšelima, dok Goran Milovanović stoji iza sejšelske firme NRT partners. Advokat Vanja Popović registrovao je na Kipru firmu Neworld overseas limiter, čiji je vlasnik Srđan Banjević.

Bugarin Libenon Georgi vlasnik je firme Sace LTD registrovane u SAD, a Branislav Tomašević kompanije Lenor international, takođe registrovane u SAD.

Iz UPC Pobjedi su juče kazali da su cigarete oduzete na osnovu odluke o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda na teritoriji Slobodne zone Luke Bar, koja je stupila na snagu 1. januara ove godine. Na osnovu nje je UPC donijela rješenja kojima je zabranila skladištenje i precizirala rokove do kojih se roba mora iznijeti.

ROBA POD NADZOROM
Na koji način će se ovi proizvodi lagerovati u skladu sa zakonom utvrdiće radna grupa koju je u međuvremenu formiralo Ministarstvo finansija.

Dok se ne reguliše status ove robe, ona će biti smještena na lokaciji koja je pod carinskim nadzorom, kako bi se izbjegla eventualna krađa – istakli su iz UPC, ukazujući da cigarete koje su zaplijenili podliježu zdravstveno-sanitarnoj kontroli, te da se shodno Carinskom zakonu oduzeta roba prodaje javnim putem.

Ako se radi o robi koja se ne može prodati, odnosno upotrijebiti zbog zdravstvenih, veterinarskih, fitopatoloških, sigurnosnih ili drugih razloga propisanih ovim zakonom, ta roba se uništava pod carinskom kontrolom i nadzorom, u skladu sa odgovarajućim propisima. Navedena roba shodno carinskim propisima podliježe zdravstveno-sanitarnoj kontroli – precizirali su u UPC.

Naplata akcize na duvanske proizvode veća 87 odsto
Iz UPC su kazali da su od 1. januara do 16. maja naplatili 95,2 miliona eura, što je 27 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

Ostvaren je značajan rast prihoda od akciza na duvanske proizvode od 87 odsto ili 13 miliona eura više, u odnosu na isti period prošle godine. To govori u prilog tome da aktivnosti koje sprovode Vlada, Ministarstvo i UPC u borbi protiv šverca cigareta daju očekivane rezultate – dodali su iz UPC.

Abazović predlaže prodaju cigareta
Premijer Dritan Abazović prethodno je predložio da se oduzete cigarete prodaju, a da država taj novac upumpa u budžet. Dio tog novca bio bi iskorišćen za pokrivanje dugova Fonda za zdravstvo.

Premijer Abazović kazao je u subotu da država namjerava da proda zaplijenjene cigarete i da novac upumpa u budžet. On je saopštio da bi dio tog novca trebalo iskoristiti za pokrivanje duga Fonda zdravstva koji, prema nezvaničnim informacijama, iznose 60 miliona eura.

Pobjeda

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Policajci će uvećane zarade primiti za jul

Želim da aktivno učestvujem u procesu unapređenja materijalnih i tehničkih uslova rada, kao i materijalnog …