Voda se masovno krade u Podgorici

Tokom prošle godine iz cjevovoda Vodovoda prosulo se 19.400.567 kubika vode . Ti su podaci sadržani u izvještaju i radu ovog preduzeća za 2021. godinu.

Kako je naznačeno u dokumentu gubici od 49,14 odsto su na nivou prethodnih godina. U dokumentu je naznačeno da su prošloj godini potisnuli 39.483.443 kubika vode, a fakturisali 20.082.876.

Izvršni direktor Vodovoda Filip Makrid objašnjava da su gubici u Podgorici „lijepi“ u odnosu na Vodovode u Danilovgradu, Cetinju… Makrid navodi da su za 19,4 miliona kubika vode izgubili preko milion eura.

Gubici su rapidno počeli da rastu kada je Podgorica počela da se širi. Širenjem mreže, pogotovo u prigradskim naseljima, dolazi do gubitaka. Dvadeset osam odsto gubitaka su tehnički- curenje, procurivanje, dok preostali dio čine nelegalni priključci i krađa vode u ljetnjem periodu. Jedini lijek da se pojedina naselja regulišu jeste da se zamijeni vodovodna mreža a to nije jeftin posao, a pogotovo u prigradskim naseljima. Treba sigurno 40 do 50 eura po metru dužnom da bi zamijenili cijevi. U najjužem centru grada i dijelu preko Morače ima preko 100 kilometara azbestnih cijevi i kad kreneš da ih mijenjaš neko će pitati zašto te, a ne druge. Ja nemam ništa sporno da se postavi i 100 pitanja pod uslovom da imamo pare da to radimo. Trebalo bi naći malo novca da u narednom periodu borba sa gubicima bude pitanje strategije na malo duži period – naveo je Makrid.

To da je u podgoričkom vodovodu fakturisano 20 miliona kubika vode, a da su gubici 19 miliona kubika vode, nije za ozbiljnu stručnu analizu, to može da služi samo kao podatak za ekonomičnost poslovanja preduzeća, ocijenio je Mihailo Burić, inženjer hidrogeologije i specijalista za vode.

Pitanje režima eksploatacije izvorišta, uticaja klimatskih promjena i gubitaka u vodovodnoj mreži su par ekselans stručna pitanja, i ne mogu se tretirati ad hok, politički i od oka. To ja stalno prezentiram onima koji su nadležni, ali uzalud. Svojevremeno sam nekako uspio da proguram moj koncept preko Udruženja vodovoda Crne Gore u sanaciji gubitaka u vodovodima Crne Gore, pa je čak po tom osnovu UNDP finansirao izradu projektnog zadatka jer sam ovaj problem otkrio još 1985. godine, kada sam radio za Bar. Gubici su ogromni do besmisla. U Vodovodu Bara zvanično – 75 odsto. Ovaj podatak za Vodovod Podgorice ne može dati tačnost. Mislim da su na osnovu druge vrste analize ti gubici veći i prosto ne treba kamuflirati suštinu na osnovu samo navedana dva podatka. Vjerujem da Vodovod Podgorice kao ozbiljna kompanija raspolaže i drugim potrebnim podacima koji mogu definisati problem do kraja – rekao je Burić.

Dan

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …