Slučaj Medenica: Femić svjedočio, procurili novi detalji o nekretninama

Bivši sudija Vrhovnog suda Crne Gore Branimir Femić saslušan je juče kao svjedok u okviru istrage protiv Miloša Medenice i članova njegove kriminalne grupe, među kojima je i bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, zbog sumnji da je nezakonito uticala na donošenje odluka u dva revizijska postupka.

Advokat Zdravko Begović potvrdio je za Pobjedu da je kao branilac Vesne Medenice prisustvovao ovom saslušanju.

On je kazao da se bivši sudija Femić izjašnjavao na okolnosti donošenja presude u revizijskom postupku u korist kompanije ,,Fab lajv“ protiv firme ,,Gugi komerc“ ne govoreći o detaljima s obzirom na to da je na predmet stavljena oznaka tajnosti.

SDT sumniči Vesnu Medenicu da je kao predsjednica Vrhovnog suda pristala da za korist od ukupno 590.600 eura sinu Milošu Medenici i dvojici njegovih prijatelja, Marku Vučiniću i Nikoli Raičeviću, utiče da se u postupcima revizije donesu odluke u korist kompanija ,,Fab lajv“ i ,,Cijevna komerc“ a na štetu firmi ,,Gugi komerc“ i ,,Omorika“.

-Marko Vučinić i Nikola Raičević sa umišljajem su posredovali davanju mita dok je Miloš Medenica neposredno službenom licu (Vesna Medenica) obećao mito ukoliko korišćenjem svog službenog položaja posreduje da se izvrši neka službena radnja – navodi se u naredbi za istragu.

U istom dokumentu stoji da je Vesna Medenica pristala da korišćenjem svog službenog položaja posreduje da se izvrši ,,neka službena radnja“.

Sa druge strane, Marko i Bojan Popović su Vučiniću i Raičeviću pristali da plate 181.000 eura u protivvrijednosti – nekretninama upisanim u LN 1127 Ko Bečići kat. parcela 87/13, stambeni prostor G30 površine 31,67 m2, stambeni protor G31 površine 31,67 m2, stambeni prostor J32 površine 44,59m2 sa garažnim mjestima i još 9.600 eura u gotovom novcu.

U naredbi za pokretanje istrage se navodi da je Miloš Medenica 23. aprila 2020. godine obavjestio majku o zaključenju fiktivni predugovor o kupoprodaji navedenih nekretnina između kompanije ,,Fab live” i Nikole Raičević nakon čega je bivša predsjednica Vrhovnog suda i članica sudskog savjeta održala svoj dio dogovora i isposlovala da Vrhovni sud 6. maja 2020. godine donese odluku Rev.Ip.br 33/20 u korist kompanje ,,Fab lajv“.

Dvije sedmice kasnije Bojan Popović je predao Raičeviću ranije dogovoren iznos od 9.600 eura, dok je gotovinu od prodaje nekretnina isplatio Milošu Medenici, Marku Vučiniću i Nikoli Raičeviću.

Po istom scenariju, Vučinić i Raičević su ponudili Vasiliju Petroviću da mu ,,pomognu“ da firma njegovog oca ,,Cijevna komerc“ dobije u postupku revizije kompaniju ,,Omorika“ bez obzira na činjenično stanje.

Iz razgovora Miloša Medenice koje je vodio preko kriptovane Skaj aplikacije zaključuje se da je od Petrovića, od dogovorenih 400.000, uzeo 100.000 eura da ubrza predmet pred Vrhovnim sudom.

Međutim, Vrhovni sud je u ovom revizijskom postupku odlučio u korist kompanije ,,Omorika“, što je dovodi u sumnju stav SDT-a da je Vesna Medenica vršila uticaj na sudije Dušanku Radović, Natašu Božović, Ranku Vuković, dr Vesnu Vučković i Vesnu Begović a koje su odlučivale u ovom predmetu.

Vesna Medenica uhapšena je 17. aprila, a tri dana kasnije joj je određen pritvor do 30 dana zbog sumnje da je kao pripadnik kriminalne organizacije, na čijem čelu se nalazi njen sin Miloš Medenica, vršila nezakonit uticaj prilikom donošenja dvije odluke u postupcima revizije pred Vrhovnim sudom.

Ona je imala zadatak da se informiše sa stanjem u spisima predmeta u Vrhovnom sudu Crne Gore, za koje je bio zainteresovan njen sin i da mu javlja podatke od interesa za kriminalnu organizaciju.

Na listi osumnjičenih za pripadništvo u kriminalnoj organizaciji Miloša Medenice su pored njegove majke Vesne i kum Marko Vučinić, Nikola Raičević, Vasilije Petrović, Ivana Kovačević, Luka Bakrač, Marko Popović, Bojan Popović, Darko Lalović, Petar Milutinović i Radomir Raičević, kao i pravno lice ,,Kopad kompani“ iz Nikšića.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Crna Gora u strahu od tužbe ruskog oligarha: Zaplijenili jahtu vrijednu 120 miliona eura, koja propada u Tivtu jer niko o njoj ne vodi računa

Da Crna Gora može biti u ozbiljnom problemu zbog zamrzavanja ruske imovine, najbolje ilustruje primjer …