Postoji zainteresovanost britanskih kompanija da ulažu u Crnu Goru

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović sastao se sa britanskom ambasadorkom Karen Medoks i specijalnim trgovinskim izaslanikom britanskog premijera za Zapadni Balkan, Martinom Vikersom. Razgovarali su o daljem unapređenju ekonomske saradnje između ove dvije zemlje kroz povezivanje privrednika, britanskih i crnogorskih ekonomija i investitora, te stvaranju povoljnog ambijenta za privlačenje stranih investitora.

„Otvaranje Britanskog Biznis Kluba za Crnu Goru predstavlja veliku poslovnu šansu za razvoj biznisa. Cilj ove Vlade je da eliminisanjem biznis barijera i setom mjera da podstrek za poslovanje domaćim investitorima i učini Crnu Goru privlačnom i sigurnom destinacijom za strana ulaganja“, kazao je Đurović.

On je poručio da su britanski investitori dobrodošli u Crnu Goru. „Crna Gora je otvorena i privlačna investiciona destinacija, kako zbog velikih potencijala za razvoj turizma, tako i zbog brojnih mogućnosti za investiranje u drugim sektorima, kao što su zelena ekonomija i infrastruktura“, saopštio je Đurović. „Turizam, kao našu najvažniju privrednu granu, potrebno je dodatno diversifikovati i valorizovati naše resusre na održiv, zelen i ekološki način“.

Sagovornici su saglasni da je uz, jačanje kapaciteta i promovisanje zelene ekonomije, najvažnije obezbijediti da se kroz turizam, trgovinu i investicije podstiče održivo korišćenje resursa uz odgovoran način planiranja i djelovanja.

Uz čestitke ministru na imenovanju, ambasadorka Medoks je istakla spremnost Ujedinjenog Kraljevstva da u svim oblastima unaprijedi saradnju i naše odnose. Ona je kazala da među britanskim građanima vlada veliko interesovanje za posjetu Crnoj Gori, koja je prepoznata kao veoma atraktivna destinacija za odmor.

„Nivo trgovinske razmjene između Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore je trenutno mnogo niži od njenog potencijala. Postoji puno oblasti u kojima bi britanska ekspertiza mogla koristiti ovoj zemlji, uključujući čistu energiju, razvoj infrastrukture i usluge koje to podržavaju, poput upravljanja projektima i pružanja savjetodavne podrške. Slažemo se da poboljšanje poslovnog okruženja treba da bude prioritet za privlačenje kvalitetnih investicija. Podržavamo i finansiramo Sekretarijat Savjeta za konkurentnost kako bismo pomogli preduzećima da prenesu ove probleme Vladi. Jako mi je drago sam što nam se ministar pridružio na pokretanju Britanskog Biznis Kluba, što je još jedan način na koji naše kompanije mogu razmijeniti svoje stavove”, dodala je ambasadorka Medoks.

Martin Vikers, specijalni trgovinski izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan, kazao je da postoji značajan prostor da se spoljno trgovinska razmjena između Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva dodatno produbi kroz potpisivanje Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji, sa čim se ministar Đurović i saglasio. Izaslanik Vikers je dodao da je Crna Gora je mala zemlja sa mnogo potencijala za održivi rast i razvoj. „Postoji velika zainteresovanost britanskih kompanija za ulaganja u Crnu Goru, ali i potreba za boljom direktnom povezanosti Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva, dok će Biznis Klub biti posebna prilika da se naša privredna saradnja ojača“.

Provjerite slična mjesta

MITROVIĆ: Do kraja godine značajne promjene u upravljanju otpadom u Crnoj Gori

Zakon o upravljanju otpadom predstavlja prekretnicu za Crnu Goru jer postavlja temelje za smanjenje otpada, …