Katastrofa: Uprkos ukidanju PDV-a najavljuju poskupljenje

Zamjenik Grupacije pekara pri Privrednoj komori Crne Gore Vesko Nikolić očekuje da će cijena brašna iz Srbije porasti, imajući u vidu povećanu tražnju pšenice na berzi čija je cijena u rastu. Navodi da je prema posljednjem izvještaju Novosadske produktne berze, referentne za naš region, sa 35 povećana na 40 dinara po kilogramu, dodajući da će taj rast pratiti i cijene brašna.

– Domaći dobavljači su već povećali cijene nakon što je crnogorska Skupština izglasala ukidanje PDV-a za brašno čija je cijena u tom momentu bila 520 eura bez PDV-a po toni, koja je od ponedjeljka skočila na 540 eura. Očekujem da će brašno i u Srbiji poskupiti, jer je na prvo puštanje izvoza koštalo 430 eura po toni, a sada je 450 eura, a kako raste cijena pšenice, vjerujem da će brašno dostići i 480 eura – kaže Nikolić Pobjedi.

Ipak smatra da će realna slika biti jasna tek za desetak dana, jer proizvođači često daju nešto niže cijene kako bi se vratili na tržište, a onda naknadno postavljaju realnu cijenu. Nikolić objašnjava da su pekari postojeću cijenu hljeba od 80 centi kalkulisali sa cijenom brašna od 520 eura, ali navodi da za sada neće podizati cijene svojih proizvoda.

– Ipak, ukoliko dođe do značajnijeg poskupljenja, bojim se da ćemo morati korigovati cijene – kaže Nikolić.

Mlinari
Direktor Monteklasa iz Nikšića Predrag Marojević je kazao za Pobjedu da su cijene brašna simbolično, za par procenata, povećane nakon što je ukinut PDV, ali da nakon toga više nije bilo nikakvih uvećanja.

– Cijene koje su važile prije nedjelju važe i dalje. To uvećanje se odnosilo na usklađivanje sa svjetskom berzom, pa je kod našeg dobavljača Mlinske industrije Popović, čiji smo zastupnici u Crnoj Gori, tona brašna tip 500 trenutno 460 eura po toni. Ipak, šta će se dešavati narednih dana to ne može niko da predvidi, imajući u vidu da je pšenica berzanska roba – navodi Marojević.

Smatra da se cijene ne mogu ograničiti na način na koji se planira, s obzirom na to da je Crna Gora uvozno orijentisana.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …