Izašao prvi broj časopisa “Jezerski vrh”

Na Cetinju je izašao prvi broj časopisa ,,Jezerski vrh” koji afirmiše ljepote Lovćena i njegove podgorine. Časopis će se baviti temama iz oblasti ekologije, flore, faune kulturno-istorijskog nasljeđa, turizma, održivim razvojem, zdravim stilovima života, reportažnim dijelom itd. Problematika obuhvata širok spektar naučnih oblasti i disciplina koje proučavaju ekološke fenomene zaštite prirode i životne sredine.

Pored toga časopis će se baviti edukacijom, ekološkim aktivizmom reciklažom… praktično svim društvenim, ekonomskim i političkim aspektima brige o životnoj sredini. Časopis će izlaziti tromjesječno i na najljepši način prezentovati sve vrijednosti ne samo Lovćena već i tri opštine prema kojima se masiv Lovćena spušta i to: Cetinje, Kotor, Budva. Kako je životna sredina jedan kompleksan i dinamičan sistem podložan promjenama, tako i rubrike i teme nisu stalne, shodno promjenama i razvoju aktivnosti na ovom polju, očekujemo da će se i rubrike i teme mijenjati i razvijati.

Ovim putem želimo da predstavimo brojne aktivnosti i novosti na ovom polju u zemlji, ali i inostranstvu, iz ugla mladih biologa, ekologa, aktivista i ljubitelja prirode. U samom uvodu časopisa imamo riječ Božidara Proročića kao glavnog i odgovornog urednika ovog reprezentativnog časopisa. Prvi broj časopisa ,,Jezerski vrh” broj potpisuju eminentna imena crnogorske nauke : dr Gordana Kasom, sa autorskim tekstom Gljive Lovćena, dr Zlatko Bulić, piše o heroini Lovčenskih visina (in memoriam) Koviljki Tomić-Stanković, dr Mionir Maroš potpisuje autorski tekst Srce Crne Gore Lovćen i Njeguši, Belma Šestović potpisuje tekst Život slijepih miševa. Ana Uskoković i Božidar Proročić potpisuju tekst o istoriajtu razvoju NP-Lovćen, Luka Milunović potpisuje tekst O dva turistička motiva NP-Lovćen. Časopis obiluje brojnim kolor fotografijama. Želimo da pozovemo pojedince, organizacije i institucije da predstave svoj rad u nekom od narednih brojeva.

Otvoreni smo za saradnju i smatramo da časopis sa ovakvom tematikom i posvećenošću Lovćenu jedino timskim radom može dostići zacrtane ciljeve, podjednako kao i zaštita NP-Lovćen i njegove šire podgorine.

Provjerite slična mjesta

Prekinuti pregovori o formiranju vlade u Francuskoj: Posvađali se oko fotelja

Novi ljevičarski savez, koji je pobijedio na parlamentarnim izborima u Francuskoj, suočava se s testom …