MANS: Petar Lazović sa 19 godina kupio automobil od 40.000 eura

Dokumentacija do koje je došao MANS pokazuje da je Petar Lazović, kao 19-godišnjak, 2009.godine izdvojio 40.000 eura za “mitcubischi lancer evolution 2.0”, a nakon četiri godine i vozilo mini cooper SD ALL4, po cijeni od 35.000 eura. U tom periodu, kako su kazali iz MANS-a za Portal RTCG on je imao i vozilo BMW X1, za koje MUP nije dostavio druge podatke, pa se ne zna koliko je koštalo. Iz MANS-a ističu da podaci ukazuju na više nego luksuzan životni stil djece pojedinih javnih funkcionera za koje postoji sumnja da se ne zasnivaju na realnim ili zakonitim izvorima prihoda. Ime Lazovića pomenuto je u dokumentu Europola o vezama policijskih službenika sa kriminalnim “Kavačkim klanom”.

Iz MANS-a su kazali da je krajem 2018. godine za 17.500 eura Petar Lazović kupio i polovni “golf VII”.

MANS ne raspolaže podacima otkad je Petar Lazović zaposlen u ANB-u, niti koja su mu primanja, iako su te informacije zvaničnim putem zatražene od te institucije, koja je odbila da ih dostavi, pravdajući se povjerljivošću i tajnošću. On nema upisane nekretnine na svoje ime.

Kako je za Portal RTCG kazao direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac, slučajevi poput Petra Lazovića ili Miloša Medenice, sina bivše predsjednice Vrhovnog suda, Vesne Medenice, koji se sumnjiče za teška krivična djela i veze sa organizovanim kriminalom pokazuju do koje mjere je važno da se osim imovine javnih funkcionera posebna pažnja obrati i na imovinu njihove djece. To je važno uraditi, kako navodi, pa i onda kada ona napuste porodično domaćinstvo.

“Zakon o sprečavanju korupcije propisuje da djeca javnih funkcionera nastavljaju da budu povezana lica i nakon što prestane obaveza prijave njihove imovine nadležnoj Agenciji za sprečavanje korupcije. U članu 30 ovog zakona se navodi obaveza da javni funkcioner za povezano lice mora ASK-u da dostavi detaljne podatke o porijeklu imovine i prihoda onda kada ta Agencija utvrdi da oni ne odgovaraju realnim prihodima povezanog lica”, istakao je Milovac.

Kako je naveo, informacije do kojih je došao MANS ukazuju na više nego luksuzan životni stil djece pojedinih javnih funkcionera za koje postoji sumnja da se ne zasnivaju na realnim ili zakonitim izvorima prihoda, i to je najčešće u praksi prvi indikator postojanja neke koruptivne prakse ili ponašanja.

RTCG

Provjerite slična mjesta

ZELENA TRANZICIJA DOPRINOSI KONKURENTNOSTI, “OTKLJUČATI” MOGUĆNOSTI ZA INVESTICIJE

Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić, sa saradnicima, sastala se 21. februara s …