Procjena rizika od katastrofa Crne Gore

Bar (Mediabiro) – Na okruglom stolu u Baru juče je predstavljen dokument „Procjena rizika od katastrofa Crne Gore“, na kojem su tokom prethodne godine, na inicijativu Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a Crne Gore, a u saradnji sa EU, radila 94 eksperta i člana radne grupe.
Načelnica područne jedinice Bar Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a Pera Pavlica Dragišić poručila je da je cilj projekta bio u tome da se sagledaju svi dominantni rizici na teritoriji Crne Gore i da kroz primjenu evropske metodologije konkretno urade, što je moguće kvalitetniju, procjenu.
„To smo uradili tako što smo prikupili podatke i stvorili bogatu bazu podataka za posljednjih 20 godina, jer se sve realne procjene baziraju upravo na kvalitetnoj bazi podataka, nakon čega smo kroz konkretne scenarije dominantnih rizika za svako područje Crne Gore uradili 51 scenario i još osam scenarija za multi-rizike“, kazala je Pavlica Dragišić.
Kako je istakla, nastojali su da kroz konkretnu metodologiju, kroz svaki pojedinačni scenario, približe široj i stručnoj javnosti šta je to što može na određenom području da se dogodi.
„Ako govorimo o šumskim požarima i požarima na otvorenom prostoru, podatke smo uzimali na bazi čak posljednjih 20 godina, i skupili smo sve – koji su uzroci požara, kako se reagovalo u kojim situacijama, koji su pristuni problemi itd, te predložili mjere za otklanjanje problema, uključivši sve naležne i relevantne subjekte koji mogu dati značajan doprinos“, navela je Pavlica Dragišić.
Dodala je da je namjera Direktorata za zaštitu i spašavanje bila i unapređenje saradnje sa svim nadležnim subjektima, te su u tom smislu uključili sve institucije koje su mogle dati doprinos.
„Posebno smo ponosni na ovaj dokument kao rezultat naše domaće pameti. Bile su uključene i određene NVO, kao i službenici Direktorata za zaštitu i spašavanje i predstavnici velikog broja institucija koje su mogle dati doprinos na ovom planu. Vrijednost ovog dokumenta, osim samog prikaza dominantnih rizika i najučestalijih scenarija, je da na osnovu svega toga sada možemo bolje sarađivati, raditi nove projekte, predlagati određene mjere, pratiti situaciju i generalno unaprijediti stanje u ovoj oblasti“, zaključila je Pavlica Dragišić.

Provjerite slična mjesta

Otvara se škola za pastire, interesovanje veliko

Kad im je dosta stresa, buke, gužve i asfalta, mnogi često kažu da će “otići …