Udarne vijesti

Srzentić: Investiramo u kvalitetno i profesionalno novinarstvo

Urušavanje demokratije može se zaustaviti podizanjem svijesti o štetnosti dezinformacija i govora mržnje, zbog čega Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija, kroz konkurse, želi da podstakne izvore informisanja da proizvode isključivo sadržaje koji će im ojačati legitimet.

To je saopštila ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić, ističući da kvalitetno novinarstvo i profesionalno izvještavanje donose ključne činjenice i informacije u javnost, ali da medijska industrija nikad nije bila pred većim izazovima.

“Zato je naše Ministarstvo pokrenulo proce transparentne i na objektivnim načelima zasnovane pomoći za cijelo medijsko tržište. Kroz dva javna poziva sa 312 hiljada eura pomoći ćemo dnevnim, nedjeljnim, lokalnim štampanim medijima i internetskim publikacijama, te lokalnim javnim emiterima”, navale je Srzentić.

Globalno, u brojnim slučajevima, mediji su, kako je rekla, igrali ulogu u proizvodnji i distribuciji kampanja dezinformacija, a najštetniji primjeri eskalirali su nakon početka ruske agresiju na Ukrajinu.

“Smatram da je jedan od najvećih razloga za slabost demokratije, kojoj svjedočimo, promjena načina na koji komuniciramo, primamo i konzumiuramo informacije. Zato kroz ove konkurse želimo da ugledne izvore informisanja i main strem medije podstaknemo da proizvode sadržaj koji će im ojačati legitimet, a kod publike i javnosti uticati na pokretanje i razvijanje debate o štetnim uticajima i posljedicma lažnih vijesti i dezinformacija”, istakla je Srzentić.

Medijska strategija prvi dokument ove vrste koji u cjelini targetira sve probleme medijske zajednice, a koji, je kako je dodala, izrađen u tijesnoj saradnji sa predstavnicima medija i stručne javnosti, predviđa cijeli set aktivnosti kojima se na mjerljiv način može uticati na rješavanje problema govora mržnje i širenja dezinfomracija.

“Unutar svojih redakcija pokrenite debate o lažnim vijestima i dezinformacijama, ukažite na zagađivanje javnog prostora koji ovaj fenomen izaziva. Obaveza svih nas- Vlade, medija, civilnog društva i svakog pojedinca je da odigramo svoju ulogu u borbi protiv dezinforamcija. I kad to uradimo – podignemo svijest o ovom fenomenu, zaustavićemo urušavanje naše demokratije”, poručila je Srzentić.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Abazović nakon sastanka sa Fon der Lajen: Crna Gora ima istorijsku šansu da pokaže da je proces proširenja živ

Crna Gora ima istorijsku šansu da pokaže da je proces proširenja živ, saopštio je predsjednik …