Teško do milijarde od turizma. Postoji jak razlog za to

Tvrdnje Ministarstva ekonomije da ćemo ove godine dostići prihode iz rekordne 2019. godine, tj. više od milijardu eura, sagovornica Pobjede, doc. dr na Fakultetu za biznis i turizam u Budvi Olivera Blagojević smatra suviše optimističnim.

– Pretpostavljam da su tvrdnje zasnovane na detaljnim istraživanjima tokova međunarodne i domaće turističke tražnje, kao i informacijama koje meni nijesu u ovom trenutku dostupne. Mislim da je to veoma optimistična izjava i bilo bi mi drago, kao i svim građanima Crne Gore da se te tvrdnje ostvare – poručila je Blagojević.

Sadašnje stanje
Kako je kazala, sadašnje stanje u turizmu Evrope i šire, te samim tim i kod nas, je pod uticajem aktuelnih dešavanja, prije svega rata u Ukrajini, kao i ekonomske nestabilnosti prouzrokovane njime.

– Imamo situaciju da kada jenjava pandemija korona virusa i turizam doživljava oporavak od dvogodišnje krize, trend negativnih dešavanja se nastavlja i, naravno, uzima svoj danak. Kriza uslovljena ratnim dešavanjima u Ukrajini direktno i indirektno utiče na turizam. Direktni uticaj će se manifestovati padom ili čak izostankom tih tržišta, tj. Rusije, Ukrajine, Bjelorusije od nekih preko 20 odsto u ukupnom turističkom prometu, zatim negativnim ekonomskim tokovima, padom životnog standarda potencijalnih turista i indirektno kroz strah od širenja i eskalacije sukoba, terorističkim prijetnjama koje izazivaju nemir kao i strah od putovanja – tvrdi Blagojević.

Izvjesno je, prema njenim riječima, da ćemo i ovog ljeta biti upućeni na turiste iz regiona, što, naravno, nije dovoljno za održivu turističku sezonu. Ističe i da će nam najavljeni novi letovi dovesti i turiste sa novih tržišta.

– U najavi su letovi iz Skandinavije (Norveška, Švedska i Danska) kao i iz baltičkih zemalja. Kao potencijalno rastuća tržišta izdvajaju se Češka, Slovačka i Poljska, a u najavi je saradnja sa tržištem Saudijske Arabije. Proteklih par godina imamo značajan upliv turista iz Turske. Takođe, „Flaj Dubai“ će krenuti sa letovima prema našoj zemlji – smatra Blagojević.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …