Jahta ruskog milijardera u Crnoj Gori, Zapad hoće da je zaplijeni

Superjahta vrijedna 80 miliona dolara povezana sa sankcionisanim ruskim oligarhom već sedam nedjelja se nalazi kod obale Crne Gore, prema podacima sajta za praćenje brodova. To je jahta Galactica Super Nova, za koju se navodi da je u vlasništvu Vagita Alekperova.

Alekperov je, kako piše “businessinsider”, vlasnik jahte, predsjednik i izvršni direktor ruskog naftnog giganta “Lukoil”, sankcionisan je od strane Velike Britanije 13. aprila. On se ne nalazi na listi sankcija Evropske unije ili SAD.

Marine Traffic, internet usluga za praćenje brodova, pokazuje da je Galactica Super Nova stigla u Tivat 1. marta i otputovala je sledećeg dana, nakon što je crnogorska vlada rekla da će usvojiti sankcije EU, iako nije članica EU.

Galactica Super Nova je ostala kod obale Crne Gore od 2. marta, navodi Marine Traffic.

Brod je bio usidren u Barseloni u Španiji do kraja februara. Dan nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara, kapetan broda je navodno dao svojoj posadi 48 sati da napusti luku. Potom je brod otplovio za Tivat.

Nakon napuštanja Tivta 2. marta, signal za praćenje broda je isključen, što je dovelo do spekulacija da bi mogao da izbjegne otkrivanje.

Alekperov je bogat skoro 23 milijarde dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera.

Velika Britanija ga je sankcionisala 13. aprila kada je uvela 178 novih mjera protiv Rusije i ruskih pojedinaca.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Crna Gora u strahu od tužbe ruskog oligarha: Zaplijenili jahtu vrijednu 120 miliona eura, koja propada u Tivtu jer niko o njoj ne vodi računa

Da Crna Gora može biti u ozbiljnom problemu zbog zamrzavanja ruske imovine, najbolje ilustruje primjer …