Viele Euro Geldscheine

Ministarstvo isplatilo skoro 600.000 eura firmi majke Petra Ivanovića

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede 24. februara ove godine donijelo je rješenje kojim je usvojen zahtjev kompanije “I-Wine”, koja je u vlasništvu Ljubice Ivanović, majke Petra Ivanovića – bivšeg ministra poljoprivrede i sadašnjeg savjetnika predsjednika države Mila Đukanovića.

Prema podacima portala PRESS, tim rješenjem je omogućena isplata iz budžeta 594.819 eura za kompaniju “I-Wine”, kao podrška iz IPARD II Programa 2014-2020.

Ivanovićeva firma se 18. jula 2018. godine prijavila na javni poziv za dodjelu sredstava finansijske podrške za – “Investicije u fizički kapital za preradu i marketing poljoprivrednih i ribljih proizvoda”.

Taj zahtjev je usvojen u februaru 2019. godine, kada je na čelu ministarstva bio je ministar Milutin Simović, funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS). Ivanovićeva je tada dobila novčanu podršku za projekat “Izgradnje objekta za preradu voća”.

U septembru prošle godine firma “I-Wine” je podnijela zahtjev za isplatu novca, nakon čega je donijeto rješenje 24. februara 2022. godine, koje je potpisao Vladislav Bojović, generalni direktor Direktorata za plaćanja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore. Novac je nakon toga isplaćen.
ljubica Ivanovic

“U skladu sa Zakonom o potvrđivanju Sektorskog sporazuma između Vlade Crne Gore i Evropske komisije kojim se utvrđuju pravila za upravljanje i sprovođenje finansijske pomoći Evropske unije Crnoj Gori u okviru instrumenta pretpristupne podrške za oblast politike “poljoprivreda i ruralni razvoj” (IPARD) i Uredbe o realizaciji i postupku korišćenja sredstava iz Instrumenta pretpristupne pomoći Evropske unije (IPARD II Program) sprovedena je administrativna i kontrola na terenu, te je ovaj javnopravni organ, cijeneći dostavljene dokaze, dokaze pribavljene po službenoj dužnosti, Izvještaj kontrole na terenu sa priloženom fotodokumentacijom i materijalno-pravne propise, utvrdio da predmetni zahtjev za dodjelu podrške ispunjava uslove i kriterijume propisane predmetnom Uredbom i Javnim pozivom i donio Rješenje o usvajanju zahtjeva za dodjelu podrške”, saopštio je Bojović za portal PRESS.

Dodao je da su nakon toga ministarstvo i firma “I-Wine” potpisali Ugovor o dodjeli sredstava podrške 8. februara 2019. godine, kada je na čelu ministarstva bio Simović.

“Po osnovu odredbi predmetnog ugovora, a u skladu sa Uredbom, Javnim pozivom i Sektorskim sporazumom, korisnik je realizovao investiciju i blagovremeno podnio Zahtjev za isplatu sredstava podrške. Ovaj javnopravni organ je nakon prijema Zahtjeva za isplatu sredstava podrške od 8. septembra 2021. godine opet sproveo administrativnu kontrolu Zahtjeva za isplatu sredstava podrške i sproveo kontrolu na terenu u cilju utvrđivanja tačnog činjeničnog stanja i potvrđivanja navoda u predmetnom zahtjevu i osnovanosti istog. Dalje, nakon utvrđivanja osnovanosti zahtjeva i prateće dokumentacije, te sprovedene kontrole na terenu, ovaj javnopravni organ je usvojio Zahtjev za isplatu sredstava podrške u skladu sa odredbama Javnog poziva, Uredbe i predmetnog ugovora”, istakao je Bojović.

Dodao je da je proces obrade zahtjeva za dodjelu podrške i kasnije zahtjeva za isplatu sredstava podrške uslovljen procedurama IPARD II programa i Zakona o upravnom postupku, što podrazumijeva da je za obradu istog potreban duži vremenski period.

“Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja (naziv javnopravnog organa iz predmetnog perioda) je po službenoj dužnosti vodilo računa o konfliktu interesa, za šta je Službenik za utvrđivanje rizika i nepravilnosti sproveo kontrolu predmetnog zahtjeva, ali je našlo da nije bilo elemenata za postojanje istog. Naglašavamo da Revizorsko tijelo Evropske Komisije (Audit DG AGRI) vrši reviziju svih predmeta koji se tiču dodjele sredstava podrške iz IPA fondova, što predstavlja još jedan i posebno značajan vid kontrole regularnosti postupka”, rekao je Bojović.

Dodao je da sprovođenje revizije nad zahtjevima za dodjelu i isplatu sredstava podrške IPARD programa ne vrši Ministarstvo poljoprivrede, već Evropska Komisija nad Direktoratom za plaćanja – IPARD Agencijom kao implementacionim tijelom za sprovođenje programa dodjele sredstava podrške iz IPA fondova.

Petar Ivanović od 2016. godine nije obavljao funkciju starješine organa u Ministarstvu poljoprivrede.

Pomagao i vladin Investiciono razvojni fond (IRF)

Dnevni list “Dan” objavio je u januaru 2020. godine da je vladin Investiciono-razvojni fond (IRF), na čijem čelu je tada bio Zoran Vukčević, državnim novcem pomagao biznis porodice Petra Ivanovića.

U 2019. godini kompanija „I-Wine“ dobila je od IRF-a kredit po izuzetno povoljnim uslovima od 1,1 milion eura za potrebe „izgradnje objekta za preradu grožđa“. To se može vidjeti u dokumentaciji vladinog fonda, ali i ostalih državnih organa.


Provjerite slična mjesta

Poligraf ‘ulaznica’ za ANB Crne Gore

Crnogorska Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) namjerava da uvede poligrafsko ispitivanje kao jedan od način …