Haos u KCCG: Prijetnje, mobing, sukobi…posao za Tužulaštvo

Upravna inspekcija je po prijavi dvojice zaposlenih u službi za transport pacijenata Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) da su izloženi prijetnjama, progonu i da su njihovi rukovodici vršili mobing nad njima, dokumentaciju proslijedila Specijalnom državnom tužilaštvu i Zaštitniku ljudskih prava Siniši Bjekoviću.

U prijavi zaposlenih Mirka Bakića i Miroja Kalezića se ističe da traže da se ispita postupanje rukovodstva KCCG na čelu sa direktoricom Ljiljanom Radulović, zbog, kako navode, zloupotrebe službenog položaja, zbog čega su radnici ostali nezaštićeni.

U nalazu upravne inspektorke Senke Marojević u koji je “Dan” imao uvid ističe se da su Bakić i Kalezić zatražili da se izvrši inspekcijski nadzor u KCCG zbog brojnih prijava za mobing, prijetnji i propusta u radu Servisa za transport pacijenata.

Kalezić kažnjen novčano zbog uvreda

Bakić ističe da je rukovodstvo KCCG disciplinski kaznilo kolegu Kalezića umanjenjem plate 20 odsto za jedan mjesec, jer je pretpostavljenog izvrijeđao iz revolta koji ima prema radnicima mjesecima unazad.

U odluci disciplinske komisije se navodi da je Kalezić Marašu uputio riječi “ništa čovjek, špijun, lažov, te da će njemu i njegovoj porodici bog vratiti”.

– Po prijavi Maraša zbog nedoličnog i uvredljivog ponašanja, Kalezić je učinio povredu radne obaveze iz člana 41 stav 1 tačka 10 Granskog kolektinog ugovora pa mu se izriče disciplinska mjera, novčana kazna u visini 20 odsto mjesečne zarade u trajanju od jednog mjeseca – piše u odluci.

Ranije smo objavili i da je Bakić krajem prošle godine podnio i prijave policiji zbog mobinga, prijetnji i zastraživanja protiv šefa servisa za transport Igora Maraša.

– U cilju rješavanja predmetne situacije obavještavamo vas da će upravna inspektorka (kopiju) podnesak i priloge uz isti proslijediti Zaštitniku ljudskih prava Siniši Bjekoviću i Specijalnom državnom tužilaštvu u Podgorici. Upravna inspektorka je nakon što je razmotrila navode iz predmetnog podneska i izvršila uvid u dokumentaciju konstatovala da u odnosu na iste nema mjesta peduzimanju mjera i radnji iz nadležnosti Upravne inspekcije u predmetnoj pravnoj stvari. Podneskom je traženo da se izvrši inspekcijski nadzor u Servisu za transport zbog, kako navodite, zloupotrebe službenog položaja direktorice KCCG. Njenom samovoljom nijesu zaštićeni zaposleni te jedinice od, tada, njenog ličnog vozača, a sada rukovodica službe Igora Maraša, da brojne prijave za prijetnje, uvrede, nedolično ponašanje i povrede radnih obaveza nije procesuirala, već je istog nagradila i postavila za šefa službe. U prijavi navodi da zaposleni rade pod stresom i da im je onemogućeno normalno angažovanje, da su zaposleni snimani od strane Maraša i praćeni privatnim vozilom. Zaposleni su se nakon ignorisanja prijava od strane uprave KCCG, obratili ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović, predsjedniku odbora direktora Predragu Bajiću, Upravi policije i inspekciji rada – navodi se u nalazu inspektorke.

Dodaju da je po prijavi drugoj inspekciji rada da je bez konkursa zaposlen šef službe za transport, inspektor utvrdio da “dirketor ima diskreciono pravo” da zaključi ugovor o radu ako ispunjava formlano pravne uslove.

Bakić za “Dan” ističe da Ministarstvo zdravlja i drugi nadležni organi ništa ne preduzimaju da zaštite zaposlene u KCCG od samovolje rukovodstva i da očekuju to od Tužilaštva i od Ombudsmana.

– Prepušteni smo sami sebi jer institucije ne reaguju i data je mogućnost Igoru Marašu da se iživljava nad nama jer mu direktorica daje bezrezervnu podršku – kaže Bakić.

Dan

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …