Dva modela: SD-u potpredsjednik parlamenta i nestranački ministar kulture?

Mandatar Dritan Abazović kazao je juče da su na korak od formiranja nove vlade, kao i da su zajednički uspjeli da pronađu model koji uključuje i učešće Socijaldemokratske partije Crne Gore u izvršnoj vlasti.

Razumije, kako je rekao, da se cjelokupan proces ,,malo odužio“, ali očekuje da će „vrlo brzo“ predati zahtjev za zakazivanje sjednice Skupštine na kojoj će predstaviti sastav nove vlade.

– Sad smo na korak od vlade, ušli smo u foto-finiš. Razumijem da se ovo možda i malo oteglo, ali pokušavamo da radimo jednu stvar koja nije toliko uobičajena i onda je normalno da treba malo vremena – kazao je Abazović.

Podsjetio je da bi nova vlast trebalo da bude inkluzivna, te istakao da će SDP biti njen dio.

DPS, SDP i SD istovremeno zahtijevaju i potpisivanje političkog sporazuma kojim bi se definisali odnosi unutar nove većine, ali i odredili programski principi vlade i cementirali njen evroatlantski put

  • Biće SDP dio vlade. Rekao sam da treba da budemo inkluzivni i mislim da svi treba da odustanu od svojih maksimalističkih zahtjeva. Zadovoljan sam solucijom koju smo nekako uspjeli zajednički da pronađemo i modelom koji je mandatar predložio. I bilo bi dobro da se sad o tome svi izjasne, a to podrazumijeva i da SDP bude dio vlade – istakao je Abazović.

Sa druge strane, kako je rekao, još uvijek je neizvjesno hoće li izvršnu vlast činiti Socijaldemokrate.

– Za SD nijesam u ovom trenutku siguran i to je nepoznanica koja je ostala u cijelom mozaiku i tu ćemo pokušati da nađemo soluciju koja će svima biti prihvatljiva – naveo je mandatar.

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, opozicija, odnosno procrnogorske stranke insistiraju na dva modela formiranja vlade: po prvom – SD i SDP bile bi zastupljene u vladi sa minimum po dva bitna resora, a po drugom jedna od te dvije stranke bi ušla u vladu a druga bi dobila kontrolu nad parlamentom sa nestranačkim ministrima u vladi.

Pozicija mandatara je drugačija: SDP-u je ponuđeno da bira dva od tri resora – Ministarstvo vanjskih poslova, odbrane i kulture. Za SD je mandatar ponudio da izaberu nestranačkog kandidata za kulturu i potpredsjednika parlamenta.

Pozicija mandatara je drugačija: SDP-u je ponuđeno da bira dva od tri resora – Ministarstvo vanjskih poslova, odbrane i kulture. Za SD je mandatar ponudio da izaberu nestranačkog kandidata za kulturu i potpredsjednika parlamenta.

DPS, SDP i SD istovremeno zahtijevaju i potpisivanje političkog sporazuma kojim bi se definisali odnosi unutar nove većine, ali i precizno odredili programski principi vlade i cementirali njen evroatlantski put.

Mandatar je kazao i da poštuje stav Socijalističke narodne partije od kojih očekuje da budu kooperativni, jer je, kako je rekao, u ovom trenutku najvažnije da formiraju vladu.

– Očekujem da budu kooperativni. Ako mandatar predloži nekoga iz SDP, da oni to ne problematizuju. Kada je riječ konkretno o imenima, nemam tu informaciju, ali moraću sa svima pojedinačno da obavim intervju kada od stranaka dobijem listu kandidata – naveo je Abazović.

Nezvanična saznanja Pobjede kažu da Abazović pod kooperativnošću podrazumijeva da SNP odluke donosi na Predsjedništvu na kojem Vladimir Joković ima potpunu kontrolu.

Mnogi u vrhu SDP-a, SD-a i DPS-a smatraju da SNP- sa šest resora i funkcijom predsjednika parlamenta, što im sada nudi mandatar – ima preveliki uticaj u vladi.

Abazović je rekao da ne odustaje od prvobitne ideje da vladu podrži 49 poslanika, ali, kaže, da ne bi bila „nikakva tragedija“ ukoliko taj broj bude manji.

Provjerite slična mjesta

Katnić pregledan u Kliničkom centru

Pritvoreni bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić sproveden je oko 13 časova iz Istražnog zatvora …