Zločini u Ukrajini: Masovne grobnice, torture i silovanja

Krvava tijela nasilno ubijenih civila pronađena su u podrumu onog što je nekada bio kamp za djecu sve dok ga ruske snage nisu pretvorile u privremenu bazu.

Tijela više od 300 ubijenih civila pronađena su u Buči otkako su ukrajinske snage povratile kontrolu nad gradom koji se nalazi 16 kilometara sjeverozapadno od Kijeva. Pretpostavlja se da je broj veći i da će se u narednim danima još ubijenih pronaći.

Većina žrtava su muškarci a 30 posto ukupnih žrtava su žene i djeca.

Za vrijeme najjačih bombardiranja mnogo je bilo poginulih koje su stanovnici Buče bili prisiljeni pokopati u masovne grobnice. Nakon što su se ruske snage povukle iz Buče prije četiri dana kao dio šireg povlačenja iz kijevske regije, ukrajinske snage ušle su u grad i zatekle tijela na ulicama i u podrumima zgrada.

Ubijani su vezanih ruku hitcima u potiljak, dok su bili prisiljeni klečati. Svi koji su se kretali ulicama za vrijeme ruske opsade grada sistematski su pogubljeni.

Pogubljenja su izvršena udarcima u glavu ili rafalnim hicima u grudni koš. Kao što inače to biva, svjedoci užasa postoje i svjedočit će da su vidjeli kako su ruski vojnici ubijali njihove muževe, braću i komšije.

Ukrajinski izvori prenijeli su navode o silovanjima žena i djece nakon kojih su slijedila pogubljenja.

Kažu kako znaju imena ubica i silovatelja. Radi se o pripadnicima vojne jedinice 51460, 64. motorizovane brigade. Istrage o ratnim zločinima već se provode.

Klix

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …