Udarne vijesti
ministarka zdravlja

Stomatolozi se od jeseni vraćaju u škole

Plan je da sa novom školskom godinom učenici u 59 obrazovnih ustanova dobiju stomatološke ambulante, saopštila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović. Ona je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro”, na Televiziji Crne Gore, kazala da se očekuje rekonstrukcija tih ambulanti i raspisivanje tendera za njihovu opremu.

Ministarka je izrazila zadovoljstvo što je stav Udruženja roditelja isti kao i Ministarstva zdravlja i prosvjete.

Dodala je da su formirali radnu grupu sačinjenu od stručnjaka iz ove oblasti i predstavnika ministarstava.

“Ono što je prvo trebalo uraditi jeste obići sve škole i provjeriti prostorije koje su nekad služile kao ambulante. Taj posao je zahtijevao veliko vrijeme i došli smo do zaključka da se mnoge prostorije ne mogu više koristite. Na kraju, došli smo do brojke od 59 škola u kojima postoji mogućnost adaptacije i vraćanja stomatologije. Bitno je da svaka opština ima tu uslugu i bitno je da svako dijete ima pravo na stomatološku zaštitu”, kazala je Borovinić Bojović za TVCG.

Borovinić Bojović: Od 59 školskih ambulanti, u 11 će se raditi u dvije smjene

Dodala je da je važno i da se obuhvate i djeca u vrtićima, budući da je, kako je istakla, preventiva često zanemarena.

“Veliki broj stomatoloških oboljenja nastaje u djetinjstvu”, navela je ministarka.

Istakla je i da će stomatološke ambulante u određenom broju škola raditi u dvije smjene.

“Od tih 59 školskih ambulanti, u 11 će se raditi u dvije smjene, a djeca u čijoj školi nema ambulanti, ići će u najbližu kod stomatologa”, poručila je Borovinić Bojović.

Na ideju o vraćanju stomatologa u škole pozitivno je reagovala i Stomatološka komora, saopštila je ministarka zdravlja u emisiji “Dobro jutro Crna Goro”.

I bivši ministar podržao ideju

Bivši ministar zdravlja Miodrag Radunović podržao je ideju o vraćanju stomatologa u škole. On je u uključenju u Jutarnji program TVCG kazao da ranijom odlukom nije uskraćeno pravo na stomatološku zaštitu. Istakao je da je bila prebukiranost u javnom sistemu.

“Bilo je 238 stomatologa, 345 srednjeg stomatološkog kadra, stotinjak ilegalnih ordinacija. Znam da je Fond tada plaćao nekih pet miliona za stomatološku zdravstvenu zaštitu”, kazao je Radunović.

RTCG

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

DPS Pljevlja: Rovčanin zamajava i vrijeđa inteligenciju građana Pljevlja

Nikad kraja egzibicijama i folirantskom pristupu Demokrata i njihovog predsjednika u Pljevljima. Skoro dvije godine …