Udarne vijesti

Njemačka bi mogla nacionalizovati Gazprom kao dio hitnih mjera očuvanja privrede

Rusija nastavlja isporučivati plin kroz ključne gasovode ka Evropi uprkos neizvjesnosti oko načina plaćanja ovog energenta nakon što su evropski zvaničnici pozvali na uvođenje još većih sankcija Moskvi zbog optužbi za ratne zločine u Ukrajini.

U ponedjeljak, isporuka plina kroz Ukrajinu preko Slovačke ostala je postojana kao i ona kroz gasovod Sjeverni tok 1.

Kompanija Gasprom koja je u vlasništvu Rusije ranije je najavila kako će nastaviti opskrbu Evrope plinom preko Ukrajine u skladu sa zahtjevima potrošača.

I dalje ostaje nejasno kakvu će odluku o isporuci Kremlj donijeti budući da je ranije zahtijevao da se isporuka energenata plaća u rubljama. Slovački premijer Eduard Heger za vikend je potvrdio da će njegova država postupati u skladu sa odlukom EU koja odbija plaćati plin u ruskoj valuti već se poziva na odredbe ranije potpisanih ugovora o isporuci.

Jučer su iz Njemačke stigle vijesti o potencijalnoj nacionalizaciji dijela kompanija Gasprom i Roseneft koji se nalaze na njenoj teritoriji i vlasnici su četvrtine ukupnog rafinerijskog poslovanja u toj državi.

Berlin razmatra i eksproprijaciju Gazproma kako bi ovu kompaniju natjerao da proda svoje objekte za skladištenje plina.

Ukoliko bi Roseneft i Gazprom bili nacionalizovani našli bi se pod kontrolom njemačkih vlasti što bi umanjilo ruski utjecaj na energetsku sigurnost Njemačke i bolje osiguralo kontinuitet u opskrbi.

Klix

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Bivše direktore IRF-a terete za falsifikovanje ugovora

Optužnica protiv bivšeg rukovodstva Investiciono-razvojnog fonda Zorana Vukčevića, Zorana Vujovića i Branislava Jankovića, koje Specijalno …