Britanija pohvalila Crnu Goru zbog borbe protiv šverca cigareta

„Politička stabilnost, vladavina prava, deblokada institucija, borba protiv transnacionalnog kriminala i jasan evroatlantski kurs glavne su smjernice daljeg razvoja Crne Gore kao kredibilnog međunarodnog partnera“, saopšteno je nakon sastanka potpredsjednika Vlade Crne Gore dr Dritana Abazovića i britanskog
ministra Majkl Elisa.

„Ujedinjeno Kraljevstvo je partner Crne Gore, koji sve političke aktere podstiče na dijalog s ciljem umanjenja političkih tenzija. Dajemo punu podršku Crnoj Gori i Zapadnom Balkanu na njihovom evropskom putu. Bezbjednosne institucije UK i Crne Gore nastavljaju saradnju u smislu brojnih bezbjednosnih izazova, ali i u borbi protiv međunarodnog kriminala“, istakao je britanski ministar Majkl Elis.

Potpredsjednik Abazović je u razgovoru sa ministrom Elisom istakao da Crna Gora teži stabilnosti kako bi izašla iz političke krize, ali i dalje jača svoj evropski put i kredibilitet u okviru NATO partnerstva, jasno se svrstavajući na stranu svojih partnera u kontekstu međunarodne krize izazvane invazijom Rusije na suverenu državu Ukrajinu.

Podsjetivši na odlučnost Crne Gore da se obračuna sa organizovanim kriminalom na svim nivoima, Abazović je naglasio odlučnost u jačanju vladavine prava, ukazujući da je tu borbu prepoznao i Evropski parlament koji je Crnu Goru pohvalio u tome u prošlogodišnjem Izvještaju.

Crna Gora teži ostvarivanju rezultata, deblokadi institucija kako bi prevazišli krizu i nastavili snažno da koračamo na svom evropskom putu. Građani Crne Gore traže pravdu i bezbjednost. Proces sveobuhvatnih reformi je počeo. Optimisti smo i iskreno vjerujemo da će novi Glavni specijalni tužilac ispostaviti vidljive rezultate u borbi protiv kriminala i korupcije, naznačio je Abazović.

Abazović i Elis su se saglasili da su UK i Crna Gora međunarodni partneri koji odlično sarađuju u borbi protiv organizovanog kriminala, naročito protiv međunarodnog šverca cigareta, gdje je Crna Gora povukla odlučne poteze kako bi spriječila međunarodni šverc cigareta preko Slobodne zone Luke Bar sa ukidanjem Odluke o skladištenju duvanskih proizvoda unutar Slobodne zone.

Provjerite slična mjesta

Otvara se škola za pastire, interesovanje veliko

Kad im je dosta stresa, buke, gužve i asfalta, mnogi često kažu da će “otići …