Udarne vijesti

Luka Bar evropski centar šverca cigareta, Britanci ponudili rješenje

Procjena da se na godišnjem nivou preko Luke Bar prokrijumčari oko dvije milijarde cigareta zasnovana je na analizi broja pošiljki duvanskih proizvoda za koje se prijavljuje ulazak u Slobodnu zonu Luke Bar u odnosu na broj pošiljki za koje se prijavljuje izlazak iz Slobodne Zone, bilo kopnenim ili morskim putem, saopštili su za Portal RTCG iz ambasade Velike Britanije u Crnoj Gori. Nedavna izjava ambasadorke Velike Britanije u Crnoj Gori Karen Medoks da se samo preko Luke Bar svake godine prokrijumčari više od dvije milijarde cigareta koje dospijevaju na tržišta Evrope, prije nekoliko dana, izazvala je veliku pažnju crnogorske javnosti.

Iz ambasade Velike Britanije u Podgorici Portalu RTCG odgovorili su na pitanje na osnovu čega baziraju pomenute podatke.

“Britanska Uprava prihoda i carina (HMRC) procjenjuje da se na godišnjem nivou preko Luke Bar prokrijumčari oko dvije milijarde cigareta, koje potom ulaze na nelegalna tržišta. Pomenuta procjena je zasnovana na HMRC analizi broja pošiljki duvanskih proizvoda za koje se prijavljuje ulazak u Slobodnu zonu Luke Bar, u odnosu na broj pošiljki za koje se prijavljuje izlazak iz Slobodne zone, bilo kopnenim ili morskim putem. Monitoring i analiza kretanja duvanskih proizvoda kroz Slobodnu zonu započeli su 2014. godine, zahvaljujući Memorandumu o razumijevanju, koji potpisuju HMRC i Uprava prihoda i carina Crne Gore”, naveli su iz ambasade Velike Britanije.

Takođe, odgovorili su i na pitanje koje se preventivne mjere mogu preduzeti.

“Vlada Ujedinjenog Kraljevstva smatra da su odluka Vlade Crne Gore, kojom se zabranjuje skladištenje duvanskih proizvoda u Slobodnoj zoni Luka Bar, kao i nedavno uvedene strože kontrole i nadzor unutar i oko Slobodne zone, te sprovođenje centralizovanog elektronskog vođenja evidencije o robi koja ulazi i izlazi iz Slobodne zone, vrlo značajni koraci u borbi protiv krijumčarenja cigareta. Britanska ambasada Podgorica pozdravlja posvećenost koju je Uprava prihoda i carina Crne Gore pokazala u rješavanju ovog problema i prepoznaje poteškoće sa kojima se nova uprava suočila u klimi organizacionih promjena i spajanja tri administracije”, rekli su iz ambasade.

Kako su poručili, važno je da međunarodni partneri nastave da podržavaju Vladu Crne Gore, Upravu prihoda i carina i Upravu policije kroz operativnu saradnju i izgradnju kapaciteta za suzbijanje aktivnosti organizovanih kriminalnih grupa koje djeluju u Luci Bar.

“Jednako je važno napomenuti i ulogu tužilaštva i sudstva u privođenju ovih organizovanih kriminalnih grupa pravdi”, istakli su iz britanske ambasade.

Podsjetimo, Vlada Crne Gore usvojila je u julu 2021. godine odluku o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u okviru Slobodne zone “Luka Bar”, kada je saopšteno da je “konačno zadan snažan udarac organizovanim kriminalnim grupama koje su decenijama organizovale šverc preko te luke”.

Tog mjeseca je otkrivena i krađa više od tone cigareta iz Luke Bar.

Šverc duvana iz Crne Gore je bila i jedna od tema razgovora premijera Zdravka Krivokapića sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom tokom njihovog susreta u Londonu jula prošle godine.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Auto-putem do sada prošlo više od 320 hiljada vozila

Novom dionicom auto-puta, za prvih 18 dana avgusta, prošlo je 209.415 vozila, dok ukupan promet …