Crnogorski sezonci odlaze u Hrvatsku zbog daleko većih zarada

Poslodavci su već početkom ove godine pojačali tražnju i oglašavanje kako bi obezbijedili kvalitetan kadar za ljetnju sezonu. Sezonci iz Crne Gore odlaze u Hrvatsku da rade jer im nude bolje uslove, a našim susjedima radnici odlaze u zemlje EU. Sagovornici Pobjede kažu će program ,,Evropa sad“ ublažiti ovaj problem, ali da nijesu sigurni da će imati dovoljno radnika. Smatraju da bi se problem trajno riješio uvođenjem kategorije stalnog sezonskog radnika za koju iz Ministarstva ekonomskog razvoja tvrde da je potrebna zakonska procedura koju treba da riješe do kraja godine.

Uslovi
U slučaju nedostatka radne snage poslodavci računaju na region, ali i na neka udaljena tržišta ukoliko na to budu primorani.

Predsjednik Odbora turizma i ugostiteljstva Privredne komore Ranko Jovović istakao je za Pobjedu da je problem nedostatka adekvatne radne snage nešto sa čime se već duže vrijeme susreće turistička privreda.

Taj problem je svake godine do pojave pandemije bio sve izraženiji, a izvjesno je da će i ove godine biti veliki izazov angažovanje dovoljnog broja zaposlenih na sezonskim poslovima – poručuje Jovović dodajući da kod nas sezona traje kratko (intenzivno oko tri mjeseca), pa poslodavci ne mogu pružiti uslove kao neke razvijenije destinacije na kojima sezona traje duže i koje privlače veći broj visokoplatežnih gostiju.

Tako da zaposleni idu u inostranstvo zbog boljih uslova, pa ih nije moguće zadržati ukoliko nemaju interes da rade u Crnoj Gori – kazao je Jovović.

On smatra da će program ,,Evropa sad“ pozitivno uticati na zainteresovanost domaće radne snage da radi u Crnoj Gori, jer se troškovi poreza i doprinosa zanačajno smanjuju pa će poslodavaci taj iznos moći da preusmjere u neto zarade zaposlenih.

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …