MUP: U Beranama manje birača nego 30.avgusta 2020.godine

Povodom Odluke Predsjednika Crne Gore, g. Mila Đukanovića, broj: 01-90 od 26. januara 2022. godine, o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini opštine Berane i Skupštini opštine Ulcinj za 27. mart 2022. godine, shodno ovlašćenjima iz člana 16 Zakona o biračkom spisku, Ministarstvo unutrašnjih poslova obavještava sljedeće:
 Broj birača u biračkom spisku u opštini Berane po kome su održani prethodni izbori 30. avgusta 2020. godine je: 23.767;
 Broj birača u biračkom spisku za lokalne izbore u opštini Berane na dan 16. mart 2022. godine je: 23.535;
 Broj birača u biračkom spisku u opštini Ulcinj po kome su održani prethodni izbori 30. avgusta 2020. godine je: 20.381;
 Broj birača u biračkom spisku za lokalne izbore u opštini Ulcinj na dan 16. mart 2022. godine je: 20.392;

 Uvid u birački spisak, birač može ostvariti lično, na šalterima Područne jedinice za upravne poslove, državljanstvo i strance Berane, kao i na šalterima Filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance Ulcinj, svakim radnim danom (od ponedjeljka do petka) u terminu od 08 do 14 h, uz važeću ličnu kartu ili putnu ispravu (pasoš).

 Napomena: Područna jedinica za upravne poslove, državljanstvo i strance Berane, kao i Filijala za upravne poslove, državljanstvo i strance Ulcinj, u vrijeme održavanja izbora, tj. u nedjelju, 27. marta 2022. godine, radiće u periodu od 7 do 20 časova, kako bi građani bili u mogućnosti da preuzmu identifikaciona dokumenta, za čije izdavanje su zahtjev podnijeli u prethodnom periodu.

 Birač može izvršiti uvid u birački spisak direktno i preko internet portala www.biraci.me. Na tom portalu, građanin unosom broja lične karte ili putne isprave može provjeriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu glasa.

 Birači koji posjeduju elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, uvid u birački spisak mogu izvršiti direktno i preko internet portala https://e.servis.mup.gov.me, upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju koji je ugrađen u elektronsku ličnu kartu.
Napominjemo da je, a kako bi građanin bio u mogućnosti izvršiti uvid u birački spisak na opisan način, neophodno prethodno izvršiti aktivaciju certifikata u elektronskoj ličnoj karti. Uputstvo o načinu aktiviranju certifikata nalazi se na internet stranici https://ca.elk.gov.me .

 Uoči održavanja navedenih izbora, Ministarstvo unutrašnjih poslova oformilo je „Call-centar“ sa jedinstvenim brojem 19820. Pozivanjem ovog broja i saopštavanjem ličnih podataka (ime i prezime, datum rođenja i ime roditelja) ili jedinstvenog matičnog broja, građanin će od operatera dobiti informaciju o tome da li je upisan u birački spisak i na kojem biračkom mjestu glasa. Jedinstveni broj 19820 je besplatan i dostupan za sve korisnike mobilne i fiksne telefonije u Crnoj Gori.
„Call-centar“ MUP-a radiće svakog dana počev od petka, 18. marta, u terminu od 8 do 20 časova, dok će u nedjelju, 27. marta, raditi u periodu od 7 do 20 časova.
Takođe, građani će pozivanjem ovog broja moći i da prijave eventualne nepravilnosti vezane za izborni proces, a povodom raspisanih izbora za odbornike u Skupštini opštine Berane i Skupštini opštine Ulcinj.

Provjerite slična mjesta

Crna Gora u strahu od tužbe ruskog oligarha: Zaplijenili jahtu vrijednu 120 miliona eura, koja propada u Tivtu jer niko o njoj ne vodi računa

Da Crna Gora može biti u ozbiljnom problemu zbog zamrzavanja ruske imovine, najbolje ilustruje primjer …