Udarne vijesti

Novčana i poreska podrška privredi, uz ograničavanje cijena namirnica

Na predlog Ministarstava ekonomskog razvoja, finansija i socijalnog staranja i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici utvrdila Plan interventnih nabavki, Zakon o privremenim mjerama za ograničenje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi i druge privremene ekonomske mjere kao odgovor na krizu izazvanu ratom u Ukrajini.
Imajući u vidu da dolazi do značajnog rasta cijena hrane, energenata i sirovina Vlada je kreirala set mjera kako bi se održala ekonomska stabilnost i očuvao životni standard, koji je značajno unaprijeđen programom Evropa sad! Crna Gora kao uvozno zavisna i decenijama urušavana ekonomija, već osjeća posledice dešavanja u Ukrajini zbog čega je neophodno donositi odluke koje će u kratkom roku pomoći građanima.
U cilju stvaranja zakonskog osnova kojim će Vlada moći da uvede privremene mjere radi ublažavanja negativnih uticaja povećanja cijena, MER je pripremilo predlog Zakona o privremenim mjerama za ograničenje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi.
Ovim Zakonom je predviđeno da Vlada Crne Gore, u slučajevima ozbiljnih inflatornih rizika koji ugrožavaju životni standard građana i ekonomsku aktivnost, podzakonskim aktom može utvrditi listu proizvoda, maksimalne maloprodajne cijene koje će važiti za sve trgovačke lance i trajanje privremene mjere. Izbor proizvoda koji će se naći na listi, zavisiće od procjene Vlade u datom trenutku, i to na bazi detaljnih analiza. MER je već razvilo posebnu metodologiju praćenja cijena osnovnih životnih namirnica na mjesečnom nivou, te na taj način raspolaže informacijama o cijenama i maržama za osnovne prehrambene artikle. Vlada je u obavezi da odluku preispituje periodično, a najmanje na tromjesečnom nivou.
Na današnjoj Sjednici utvrđene su i mjere podrške privredi i građanima u iznosu od 13 do 50 miliona €, u zavisnosti od trajanja mjera. Mjera smanjenja akciza na gorivo do 40% doprinijeće obezbjeđivanju stabilnosti cijene goriva u iznosu do 5 miliona € mjesečno. Mjera smanjenja stope PDV za osnovne životne namirnice uz 0% PVD za promet i uvoz brašna i jestivog suncokretovog ulja i smanjenje stope PDV sa 21% na 7% za so u iznosu od oko 3 miliona €.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede opredijelilo je dodatne subvencije i to za proizvodnju žitarica u iznosu od 350.000€; za proizvodnju kasnog krompira, koji se tretira kao osnovna životna namirnica u iznosu od 150.000€; dodjelu besplatnih plastenika za proizvodnju povrća u iznosu od 500.000€ i dodjelu poljoprivrednih vaučera registrovanim poljoprivrednim proizvođačima vrijednosti 200€ u ukupnom iznosu od 4 miliona €.
Dodatno, Ministarstvo ekonomskog razvoja je pripremilo Plan interventnih nabavki koji Vlada može aktivirati u slučaju problema u snabdijevanju tržišta nakon što donese odluku kojem se proglašava takvo stanje na teritoriji cijele države ili u jednom njenom dijelu. Planom se propisuju mjere, vrsta, količina i vrijednost roba za koje se procjenjuje da postoji problem u snabdijevanju, kao i nosioce realizacije po opštinama.
Postupak snabdijevanja tržišta Crne Gore Gore pšenicom, osnovnim pšeničnim proizvodima, jestivim uljem, šećerom i drugim proizvodima uređuje se Zakonom o interventnim nabavkama, koji je usvojen nakon što su robne rezerve ukinute 2003. godine jer je tada ocijenjeno da nisu komercijalne.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Pogledajte predlog za rekonstrukciju Vlade

Građanski pokret URA objavio je predlog za rekonstrukciju 43. Vlade Crne Gore. Cijeneći politicki moment …