Udarne vijesti
Viele Euro Geldscheine

Zapad plijeni imovinu ruskih milijardera, oči uprte u Crnu Goru

Ruski tajkuni bliski tamošnjem predsjedniku Vladimiru Putinu do sada su platili znatnu cijenu zbog invazije na Ukrajinu, prenosi Rojters.

IMOVINA U CG
Dvojica od njih, Roman Abramovič (55) i Oleg Deripaska (54) imaju imovinu u Crnoj Gori, ali se još ne zna njena sudbina. Deripaskina firma Overseas Assets Management vlasnik je kompleksa vila na Platamunima, a Abramovičeva jahta ,,Solaris“, vrijedna 600 miliona dolara, trenutno je u Tivtu. Prema Tivtu plovi i njegova druga jahta ,,Eclipse“, čija se vrijednost procjenjuje između 400 miliona i 1,2 milijarde dolara, na putu je prema crnogorskim teritorijalnim vodama.

Inspektor sigurnosti plovidbe Željko Lompar juče je Anteni M kazao da je jahta isplovila iz tivatske luke u 17 sati i dodao da prema njihovim podacima jahta nije Abramovičevo vlasništvo, jer plovi pod zastavom Bahama.

Abramoviču, čija je imovina procijenjena na 12,3 milijarde dolara, Britanija je onemogućila prodaju FK Čelzi i zamrznula imovinu kluba. Britanski advokat Kris Brajant je kazao da Abramovič pokušava prodati svoju vilu sa 15 spavaćih soba u Kensington Palas Gardensu, vrijednu 119 miliona dolara, koju je kupio 2011. godine. Pod sankcijama je i njegov udio u čeličani Evraz i Norilsk Nikelu.

Tri nekretnine u Njujorku vrijedne 92,3 miliona dolara povezane su sa njegovom bivšom suprugom Dašom Žukovom, njujorškom investitorkom udatom za brodarskog nasljednika Stavrosa Niarhosa. Ona takođe gradi 21-spratni Ray Harlem, u kojem će biti smješteno Nacionalno crno pozorište.

Njegov mlaznjak ,,boing 787-8“ u martu je letio u dva navrata za Dubai i Tel Aviv, dok mu je drugi avion ostao na aerodromu Europort u blizini Bazela, gdje je nasukano više aviona ruskih tajkuna zbog zatvaranja vazdušnog prostora Švajcarske.

Američke vlasti su popustile sankcije Rusalu i En plus grupi nakon što je Deripaska smanjio svoj udio u njima ispod 44,95 odsto. Njegove kuće u Njujorku i Vašingtonu i vile vrijedne 40 miliona dolara na Britanskim djevičanskim ostrvima takođe nijesu zaplijenjene, kao ni jahta ,,Klio“, vrijedna 65 miliona dolara, koja je usidrena na Maldivima, a koji nemaju ugovor o izručenju sa SAD.

Ališer Usmanov (68), metalski i telekomunikacijski tajkun težak 16,2 milijarde dolara, privremeno je ostao bez vile na Sardiniji, vrijedne 19 miliona dolara, a iz hamburškog brodogradilišta su kazali da mu neće isporučiti jahtu ,,Dilbar“ vrijednu 600 miliona dolara.

Fudbalski klub Everton je suspendovao ugovor o pravima na ime, vrijedan 15 miliona dolara sa njegovom firmom USM; on se povukao sa čela Svjetske mačevalačke federacije, a mlaznjak ,,Bombardier“ ostao je na Euro Portu, dok se ,,Airbusu A340 Prestige“ od 28. februara gubi trag u Taškentu.

SAD su blokirale njegovu privatnu, ali ne i imovinu firmi koje kontroliše, kako ne bi rasle cijene.

Vladimira Potanina (61), direktora Norilsk Nikela, teškog 22 milijarde dolara, ne sankcionišu ni EU ni SAD. Ipak je, za svaki slučaj, jahtu ,,Nirvanu“ poslao na Maldive. Blumberg je saopštio da je napad na Ukrajinu ovog oligarha koštao gotovo četvrtine bogatstva.

Igora Sečina (61), izvršnog direktora Rosnefta, sankcionisale su SAD, EU i Britanija. Francuski carinici su zaplijenili njegovu 58 metara dugu jahtu ,,Amore Vero“, vrijednu 120 miliona dolara dok je pokušavala pobjeći iz luke na rivijeri.

ITALIJANI
Italijanske vlasti su najažurnije i u zapljenama. Tako su Alekseju Mordašovom (56), magnatu čelika sa imovinom vrijednom 29 milijardi dolara, zaplijenili jahtu ,,Lejdi M“, usidrenu u Imperi. Ne zna se što će uraditi

Britanci, koji su otkrili da je na ženu Marinu prenio udio od 1,1 milijardu.

Vladimiru Solovievu (68), TV voditelju, zaplijenjene su dvije nekretnine na jezeru Komo, vrijedne osam miliona eura. Genadiju Timočenku (69), predsjedniku ruske hokejaške lige sa udjelima u naftnim i gasnim kompanijama, Italijani su zaplijenili jahtu ,,Lena“ vrijednu 50 miliona eura na vezu u San Remu. Bez vile u Toskani, vrijedne tri miliona eura, ostao je član Dume Oleg Ševčenko, kao i Andrej Melničenko, vlasnik proizvođača đubriva Euro Chem Group i rudarske firme SUEK, kojem je u Trstu zaplijenjena jedrilica A duga 143 metra i vrijedna 530 miliona eura.

Petru Avenu, naftašu sa bogatstvom od 4,7 milijardi dolara, zamrznut je udio u španskom lancu supermarketa Dia i njemačkoj energetskoj grupi, a Vlada Letonije traži da mu se oduzme državljanstvo. Odstupio je sa mjesta upravitelja Kraljevske akademije umjetnosti u Londonu. Vjeruje se da kuća njegovog partnera Mihaila Fridmana u Londonu, vrijedna 86 miliona dolara, nije konfiskovana.

Pobjeda

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Bivše direktore IRF-a terete za falsifikovanje ugovora

Optužnica protiv bivšeg rukovodstva Investiciono-razvojnog fonda Zorana Vukčevića, Zorana Vujovića i Branislava Jankovića, koje Specijalno …