Pacijenti oboljeli od raka ostali bez lijeka

Lijek „zometa“, koji se daje pacijentima kojima se rak proširio na kosti, nije trenutno dostupan u Montefarmovim apotekama, pa pacijenti u Institutu za onkologiju i radioterapiju Kliničkog centra Crne Gore dobijaju zamjenu za taj medikament, saznaje Pobjeda.

Iz Montefarma su potvrdili ovu informaciju rekavši da će lijek u njihove apoteke stići krajem ove sedmice.

Lijek „zometa“, prema najavama dobavljača, biće do kraja ove sedmice isporučen našem skladištu, nakon čega će se izvršiti njegova distribucija – precizirano je iz te zdravstvene ustanove.

Kažu da je razlog što nema ovog lijeka do proizvođača.

  • Problem je u samoj proizvodnoj liniji, koji je u međuvremenu otklonjen, te se očekuje redovno snabdijevanje u narednom periodu – kazali su iz Montefarma.

Pobjedi su se juče javili čitaoci koji su kazali da lijeka „zometa“ nema u KCCG, ali da umjesto njega pacijenti dobijaju „docetaksel“, poznatiji pod nazivom „taksotera“, a kojeg nije bilo prethodnih sedmica u Crnoj Gori, o čemu smo i pisali.

Manja količina „taksotera“ lijeka stigla je prošle, a dopuna ove sedmice. Primaju je onkološki bolesnici sa tumorom dojke, prostate, glave, vrata i stomaka…

Ova dva lijeka, koja su važna za liječenje pacijenata koji boluju od kancera, na pozitivnoj su listi ljekova. Uprkos tome, često se dešava da medikamenata za opaku bolest nema u Montefarmovim apotekama, pa ih pacijenti moraju kupovati po visokim cijenama.

Na primjer, 140 mg lijeka „taksotera“ naši građani su plaćali 170 eura u Beogradu. Ipak, nekim pacijentima treba manja doza od 100 mg ili veća od 200 mg.

Od Fonda za zdravstveno osiguranje nijesmo saznali da li će i koliko novca refundirati građanima koji su danima unazad kupovali ljekove kojih nema u javnim zdravstvenim ustanovama. Oni uporno ne odgovaraju na naša pitanja.

Generalna direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja dr Slađana Ćorić Pobjedi je prošle sedmice saopštila da se ljekovi kojih trenutno nema u zdravstvenim ustanovama mogu kupiti u privatnim apotekama, a da Fond za zdravstvo refundira novac.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

MANS protiv usvajanja rebalansa budžeta

NVO Mreža za afirmaciju nevladinog sektora pozvala je poslanike da ne usvoje rebalans budžeta kojim …