Omogućiti vlasnicima auta da kupe 40 l goriva bez akciza

Shodno novonastaloj situaciji u Ukrajini, Crna Gora će se suočiti sa izazovima poput pronalaska alternativnih tržišta. kako bi izbjegla gotovo izvjesnu krizu, iz fokusa se ne smije izgubiti i domaće tržište, poručio je sindikalni aktivista Veselin Vujanović u “Pressingu” Gradske RTV.

Vujanović je, govoreći o predstojećem periodu, kazao i da je neophodno da političari ubrzaju proces formiranja vlade, kako bi država bila spremna za turističku sezonu. Komentarišući povećanje cijena goriva, Vujanović je istakao da je siguran da postoji više rješenja koja su stvar dogovora čelnih ljudi.

“Na djelu je politička samovolja, a kako ćemo izdržati nova poskupljenja goriva – sigurno će se manje voziti. Smanjenje akciza treba što hitnije zakazati. Prije svega je loše iz ekonomsko socijalnih razloga da bilo ko koči zakazivanje sjednice parlamenta. Svima su im puna usta volje naroda. Pa, da li je ovo po volji naroda da se ne zakazuje skupština?”, naveo je Vujanović.

Kao jedno od rješenja , osim opšteg smanjenja akciza, Vujanović kao primjer ističe model po kojem bi vlasnici automobila mogli da kupe 40 litra goriva bez akciza.

Vujanović, komentarišući političku situaciju u Crnoj Gori, kaže da očekuje uvažavanje preporuka međunarodnih partnera da se nova vlada formira što prije.

“Nakon pristanka SNP-a, mislim da je tempo ubrzan. Vjerujem da će nova vlada biti proevropska, jer po prvi put imamo nacionalnu strukturu koja participira u vladi – taj srpski korpus će biti zastupljen kroz SNP, a kritikuju je oni koji žale što oni neće biti u njoj”, kazao je Vujanović i dodao da shodno novonastaloj situaciji u Ukrajini, očekuje da će se ubrzati put Crne Gore u EU.

Glavni prioritet nove vlade treba da bude bolji životni standard građana, poručuje Vujanović.

“Narod hoće da živi bolje – to treba da bude prioritet nove vlade. Najtužnije je što nam djeca više prepoznaju političare nego spotiste”

On ističe da je prvi put u Crnoj Gori potrošačka korpa izjednačena sa prosječnom zaradom, pa je nužno da se napravi građanski konsenzus kako bi se zarade zadržale na postojećem nivou, zadržala kupovna moć građana i unaprijedio standarda života penzionera.

Rat počinju političari, vode ga generali a stopiraju ga ekonomisti – poručuje Vujanović.

“Onog trenutka kada se ugroze vitalni ekonomkih interesi velikih sila, Kine, EU, Njemačke, Amerike Turske, oni će sjesti i dogovoriti se da se to prekine. Kako će to uticati – već ćemo vidjeti u turizmu”, kazao je on.

Podsjeća da je u jeku događaja devedesetih godina crnogorska politička scena bila jedinstvena, pa je i sada neopodno donijeti deklaraciju kako bi se preduprijedio eventualni sukob u Crnoj Gori.

“Mir je mnogo bitniji nego bilo čija fotelja”, poručio je Vujanović.

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …