Udarne vijesti

Budžet NTO smanjen čak 70 odsto, promocija turizma na izdisaju

I dok se iz lokalnih uzdaju u pomoć Nacionalne turističke oganizacije, direktorica Ana Tripković Marković napominje da im je Zakonom o budžetu za 2022. godinu, smanjen budžet za 70 odsto. Praktično raspolažu sa, kako je kazala, 14 odsto prošlogodišnjeg budžeta za promociju turizma. Postavlja se pitanje, da li je to dovoljno i kako će se odraziti na turizam.

Država je stegla kaiš za Nacionalnu turističku organizaciju, pa će u poslove promocije crnogorskog turizma morati da idu sa samo 300 hiljada eura.

“U 2021. na toj poziciji mi smo imali 2 miliona i 100 hiljada eura, ove godine imamo nešto malo manje od 300 hiljada što znači da praktično raspolažemo sa 14 odsto prošlogodisnjeg budžeta za promociju turizma Crne Gore”, saopštila je Tripković-Marković.

Ona kaže da zbog toga nije realno da u potpunosti realizuju planirane aktivnosti. Da je za predstavljanje naše zemlje, naročito na inostranim tržištima, namijenjeno malo sredstava, smatra i profesor turizma Miško Rađenović.

“Ako pođemo od činjenice koja je utvrđena i budžetom, da je prihod od turizma na nivou oko 700 miliona eura za promociju istog se ne izdvaja ni 1 posto. Zemlje regiona, a da ne kažam zapadne, po kojima treba raditi taj bendž marketing, za marketing turističke destinacije ulažu mnogo više”, ističe Rađenović.

A ove godine će naročito, jer imamo pored svega ukrajinsku krizu. Zato se struka pita kako će se sve odraziti na turizam u Crnoj Gori.

“Ove godine ćemo imati otvorene destinaicje koje su bile malo zatvorenije, kao Egipat i slično, gdje će sigurno gosti iz regiona željeti da otputuju, a mi sa druge strane nemamo novca da napravimo brzu kampanju koja će nam sigurno trebati, što prema regionalnim, što prema tržistimam koja nijesu ili su manje ugrožena trenutno situacijom”, kaže Rađenović.

Promoterima crnogorskog turizma nije jasno ni gdje ide novac koji je njima namijenjen, naročito zbog toga što je od boravišne takse planiran prihod od 2 miliona.

“To su prihodi koji su zakonom o boravišnoj taksi i zakonom o turističkim organizacijama namijenjeni za finansiranje programa rada nacionalne turističke organizacije, tako da obzirom da s jedne strane imamo preko 2 miliona prihoda, a s druge strane svega 300 hiljada za aktivnosti, postavlja se pitanje gdje se ta sredstva preraspodjeljuju”, navodi Tripković-Marković.

Zašto je turističkoj organizaciji umanjen budžet, pitali smo Ministarstvo finansija. Međutim, oni su lopticu prebacili na teren Ministarstva ekonomskog razvoja. Iz tor resora su nam, saopštili da je ipak Ministarszvo finansija to koje odobrava budžet. Zato je na tu adresu poslat zahtjev za budžet od oko tri miliona eura.

“Projektovali smo budžet koji je bio sličan budžetu prošle godine. Zašto je on odobren u toliko manjem iznosu, praktično tri puta manjem, ja ne znam”, ističe Tripković-Marković.

Zakonom o budžetu Crne Gore u 2021 godini, Nacionalnoj turističkog organizaciji bilo je opredijeljeno oko dva miliona i 800 hiljada eura. Istim aktom koji se odnosi na 2022 godinu, turističkoj organizaciji je namijenjeno oko 900 hiljada eura.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Pogledajte predlog za rekonstrukciju Vlade

Građanski pokret URA objavio je predlog za rekonstrukciju 43. Vlade Crne Gore. Cijeneći politicki moment …