U Pošti zapošljeno 120 aktivista, probijen platni fond?

Prekomjernog zapošljavanja u Pošti u mandatu nove uprave nije bilo, a zaposleni su samo kadrovi koji ispunjavaju zakonske uslove i koji mogu da značajno doprinesu razvoju kompanije, rekli su Pobjedi iz Pošte CG.

Zapošljavanje
Prema podacima Pobjede, nova uprava je zaposlila 120 radnika, što je probilo platni fond kompanije. Iz Pošte tvrde da posluje profitabilno i da nemaju problema sa isplatom zarada.

Ta informacija nije tačna. Na dan 1. jun 2021. godine bilo je 1.010 zaposlenih na neodređeno i preko agencije, a 1. februara ove godine 1.052 – kazali su iz Pošte.

Izvršni direktor Pošte CG je Dragan Tufegdžić (Demokratska CG), a ranije Božidar Vuksanović (DPS).

Nova uprava je u Pošti zatekla loše stanje i okoštao sistem koji nije mogao da odgovori savremenim izazovima i u kojem doprinos svakog radnog mjesta nije bio usklađen sa potrebama i potencijalima kompanije. Shodno tome, izrađena je sistematizacija koja bi trebalo da omogući da svaki zaposleni doprinese boljem poslovanju – rekli su iz Pošte CG.

Naveli su da je prosječna kompanijska plata 513, 47 eura i da je redovna.

Potvrdili su informacije Pobjede da je Sanja Laban, vlasnica barske firme Visol, registrovane za konsultrantske djelatnosti u oblasti informacione tehnologije, bila angažovana kao ekpert u izradi sistematizacije kompanije, ali su odbacili navode da će pobijediti na tenderu za izradu centralnog informacionog sistema.

Firma Visol, čiji je vlasnik Sanja Laban, jeste bila angažovana u izradi sistematizacije kao ekspert i kao neko sa potrebnim referencama iz te oblasti – kazali su iz kompanije i dodali da se zakonitost nekog procesa ne bazira na bilo čijem mišljenju, već postoje jasno formulisane zakonske norme koje je neophodno slijediti pri izradi svakog projekta. Ističu da neekonomičnog i neadekvatnog korišćenja sredstava nije bilo i da su sve radili transparentno, odgovorno i u skladu sa zakonom.

Tender
Izvor Pobjede, sa druge strane, tvrdi da ima neplanskog korišćenja sredstava što dokazuje i javna nabavka raspisana u vrijeme tehničkog mandata Vlade od 1,9 miliona eura sa PDV-om za nabavku informacionog sistema za upravljanje radnim vremenom sa kontrolom pristupa. Pošta bi, prema izvoru Pobjede, za ovaj sistem trebalo da se zaduži.

Iz Pošte CG navode da je ta nabavka planirana krajem prošle godine, a da je tender raspisan 2. februara, pa se ta dinamika ne može dovesti u vezu sa političkim dešavanjima u državi.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …