Pobjeda: Bulajić se sastao sa ruskim obavještajcima u kafiću u Danilovgradu

Predsjedavajući Skupštine Crne Gore Strahinja Bulajić, jedan od funkcionera proruskog i prosrpskog Demokratskog fronta sastao se 20. februara sa ruskim obavještajcima Spoljne obavještajne službe (SVR) Viktorom Antipinim i Aleksandrom Perišovim u danilovgradskom restoranu „Central lounge bar“, što je operativno dokumentovano i proslijeđeno vrhu ANB – kazali su Pobjedi izvori iz Agencije za nacionalnu bezbjednost, koji, bez obzira na stav aktuelnog menadžmenta, i dalje nastoje da zaštite interese države Crne Gore.

Operativci ANB su imali informaciju o susretu, pa su u cilju dodatnog dokumentovanja kontakta, ,,skinuli“ video zapise sa nadzornih kamera iz centra Danilovgrada.

Pokazlao se da je agent SVR-a Antipin na sastanak je došao vozilom marke ,,hjundai“ registarskih oznaka 10A45 u pratnji Perišova, koji je, kažu imao zaduženje takozvane ,,kontrapratnje“.

Sastanak je vodio Antipin, a Bulajić je u Danilovgrad, kako navode naši izvori, stigao službenim vozilom „škoda“ CG tablica.

Operatici Agencije za nacionalnu bezbjednost već duže vrijeme imaju informacije o Antipinu i Parišovu, o njihovim kontaktima, kretanjima, sastancima, o čemu je podrobno upoznat direktor službe Dejan Vukšić – ističu sagovornici Pobjede.

Prema riječima naših izvora, ruski obavještajci su pod nadzorom već nekoliko godina, zbog sumnje da su neprijateljski nastrojeni prema državi i predstavljaju prijetnju po crnogorsku evroatlasku orijentaciju, pa je tako u fokus interesovanja došao i potpredsjednik parlamenta Bulajić kojeg su Rusi kontaktirali.

Operativna saznanja crnogosrkih bezbjednosnih službi ukazuju na to da je kontakt Bulajiću trebalo da posluži za razmjenu stavova o političkoj situaciji. Ruskim obavještajcima je razgovor poslužio, ne samo da iskažu stav Moskve, već i da prenesu političke sugestije i instrukcije povodom političkih dešavanja u Crnoj Gori – tvrde izvori Pobjede.

Iako je Vukšić imao sve informacije o aktivnostima dvojice ruskih obavještajaca on te podatke nije dijelio sa odlazećim potpredsjednikom Vlade i koordinatorom službi bezbjednosti Dritanom Abazovićem, ali je ovaj, ipak došao do informacija.

S obzirom na to da je ruski dvojac duže vrijeme pod posebnom opservacijom, Agencija ima mnoštvo dokaza o djelovanju ovih operativaca.

Provjerite slična mjesta

Poligraf ‘ulaznica’ za ANB Crne Gore

Crnogorska Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) namjerava da uvede poligrafsko ispitivanje kao jedan od način …