Bajden: SAD i saveznici će odgovoriti na napad Rusije na Ukrajinu

Sjedinjene Američke Države i njezini saveznici će ujedinjeno i odlučno odgovoriti na “neisprovocirani i neopravdani napad ruskih vojnih snaga” na Ukrajinu, izjavio je američki predsjednik Džozef Bajden nakon što su se čule eksplozije u glavnom gradu Ukrajine Kijevu.

“Predsjednik Putin odabrao je rat s predumišljajem koji će donijeti katastrofalne gubitke života i ljudske patnje”, rekao je Bajden u saopštenju.

“Samo Rusija je odgovorna za smrt i uništenje koje će ovaj napad donijeti. Svijet će Rusiju smatrati odgovornom”, prenosi Al Džazira.

Bajden je rekao da će u četvrtak objaviti dalje mjere koje će Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici uvesti Rusiji.

Sastanak grupe G7
On je dodao da će pratiti situaciju iz Bijele kuće prije nego što se u četvrtak rano sastane sa svojim kolegama iz G7, grupe sedam naprednih ekonomija.

Zatim će, kako je rekao, “razgovarati s američkim narodom” kako bi najavio posljedice koje će Sjedinjene Američke Države, saveznici i partneri nametnuti Rusiji zbog tog “nepotrebnog čina agresije na Ukrajinu i globalnog mira i sigurnosti”.

Bajden je rekao da će Washington takođe koordinirati sa saveznicima u NATO-u “kako bi osigurao snažan, ujedinjen odgovor koji odvraća svaku agresiju protiv saveza”.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …