Stručni tim tužio Ministarstvo zbog raskida ugovora za izradu plana generalne regulacije

Stručni tim koji je Ministarstvo održivog razvoja i turizma imenovao da izradi plan generalne regulacije (PGR) cijele države tužio je podgoričkom Osnovnom sudu sadašnje Ministarstvo zbog, kako tvrde, nezakonitog raskida ugovora i traže isplatu honorara.

– Izrada PGR je novost u našoj planerskoj praksi, a osnovni cilj izrade je bio da se obezbijedi planska dokumentacija za teritoriju cijele države, u skladu sa opredjeljenjima privrednog, socijalnog, ekološkog i kulturno-istorijskog razvoja. Ovim je trebalo da se stvore preduslovi za prevazilaženje neujednačenosti i ograničenja razvoja na lokalnom nivou i predlože mehanizmi za uvođenje novih politika, programa i strategija – tvrde iz tima.

Ističu da je ministar Ratko Mitrović, nakon preuzimanja resora, jednostrano zaustavio izradu ovog plana, čime je prestao njihov angažman. Ističu da je PGR trebao biti izuzet iz izmjena Zakona o planiranju i izgradnji objekata, ali do sada ni one nijesu pokrenute.

Stručni tim traži da sud utvrdi da je ugovor nezakonito raskinut, te da im se isplate honorari ne samo za izvršeni dio posla, već za cjelokupnu ugovorenu obavezu.

Ugovor

Ovo iz razloga što je ugovor raskinut jednostrano, na osnovu neprovjerenih informacija i saznanja i bez komunikacije sa stručnim timom koji je potpisivanjem ugovora dobio pravo, odgovornost i obavezu da ovaj posao uradi do kraja – poručili su iz tima.

U decembru 2020. Mitrović ih je pismeno obavijestio da raskida ugovor o izradi PGR, čija je izrada započeta u avgustu te godine, a trebalo je da bude završena u julu 2022. Bivša vlada je u taj tim okupila 60 eksperata, kojima su se pridružili predstavnici svih 24 opštine, te 60 saradnika. Iz tima tvrde da su u roku završili i predali prvu od četiri faze tog dokumenta.

Prema važećem zakonu, postoje dva plana kojim se reguliše prostor Crne Gore – prostorni i plan generalne regulacije i njihovo donošenje je obavezno – objašnjavaju iz tima.

Navode da je Mitrović raskid ugovora objašnjavao nekompetentnim stručnjacima, ukidanjem PGR izmjenama zakona, te tvrdnjom da su planeri u PGR-u ucrtavali lokacije.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Nove čestitke premijeru: Zvaničnici država članica Evropske unije pozdravljaju formiranje 44. Vlade

Povodom izbora 44. Vlade premijeru Milojku Spajiću stigle su brojne čestitke, među kojima i one …