CGO protiv formiranja Ministarstva evropskih poslova. Razlog – loše iskustvo sa Pejovićem

Centar za građansko obrazovanje (CGO) povodom dijela najava o strukturi nove Vlade, a što uključuje i formiranje novog ministarstva evropskih poslova, ukazuje da bi to bilo loše rješenje, sistemski neuklopivo i bez utemeljenja u dobroj komparativnoj praksi država koje pristupaju EU – navela je saradnica na programima u ovoj nevladinoj organizaciji Milica Zindović.

Podsjećaju da je Ministarstvo evropskih poslova postojalo u prvoj polovini rada Vlade Duška Markovića, a da je rasformirano u maju 2018. godine, pored ostalog i na njihov prijedlog.

To ministarstvo je vodio Aleksandar Andrija Pejović, za kojeg je po prijavi CGO Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) utvrdila da je prekršio ustavnu odredbu o nespojivosti funkcije, ali i niz drugih crnogorskih zakona i međunarodnih konvencija. Nakon toga je formirana Kancelarija za evropske integracije (KEI), pri kabinetu premijera, koja postoji i danas. MEP se pokazao kao neuspješan eksperiment, a rezultirao je i brojnim situacijama konfuzije unutar institucija. Vještačko insistiranje na tom rješenju dovodilo je često do preklapanja nadležnosti i jasno je bilo i tada da je ono nastalo samo kako bi se zadovoljile nečije lične ambicije – navela je Zindović.

CGO, dodaje, ostaje na stanovištu da je ovakvo ministarstvo nepotrebno, jer za to nema racionalnog opravdanja, a može služiti jedino partijskim kombinatorikama, a na štetu strateškog i stručnog pristupa u javnom interesu.

Ne bi bilo dobro da se predstojeća Vlada, koja je i oročena na godinu, vodi lošim praksama iz perioda vladavine Demokratske partije socijalista kada su se ministarstva formirala i rasformirala bez ikakvih prethodnih procjena, a kako bi se balansirale partijske potrebe. Vrijedi podsjetiti i da su nakon ukidanja MEP-a upravo predstavnici Građanskog pokreta URA javno istakli stav da MEP ne treba da postoji, uz argumentaciju sa kojom je i CGO bio saglasan – podsjeća Zindović.

Generalni sekretar GP URA Mileta Radovanić tada je, kako dodaje, rekao da je “sada jasno da je Ministarstvo evropskih poslova bilo formiran samo zbog toga da bi Pejović sebe mogao da naziva ministrom”.

Bilo mu je malo da bude samo glavni pregovarač, već je akumilirao funkcije, ali i plate – govorio je tada Radovanić.

Međutim, dodaje Zindović, prije neki dan sasvim je drugačiji stav iznio potpredjsednik GP URA Filip Adžić, najavljujući ponovno formiranje MEP-a.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …