Najavili proteste jer su na ivici gladi

Penzioneri sa sjevera Crne Gore saopštili su da će, ako im se do 1. marta ne ispune zahtjevi u cilju rješavanja problema sa kojima se suočava ta kategorija stanovništva, izaći na proteste koje će organizovati u svim opštinama na sjeveru države.

Direktor NVO Euromost Almer Mekić saopštio je da na sjeveru Crne Gore ima oko 29.000 penzionera, od čega najviše u Bijelom Polju – 7,5 hiljada, zatim slijede Pljevlja, te Berane.

“Od ovih 29 hiljada penzoinera, njih 20.000 je u teškoj ekonomskoj situaciji i na ivici gladi. Tome je doprinijelo naglo poskupljenje cijena”, rekao je Mekić.

On kaže da na sjeveru Crne Gore živi najveći broj penzionera sa najnižim penzijama u zemlji. Ukazuje i na skok cijena životnih namirnicima, poput ulja, koje je 2015. godine koštalo između 0,95 i 1,03 eura dok je danas 1,87 eura.
Penzioner Sadik Klimenta kazao je da se zahtjevi penzionera odnose na tri tačke: “Prvi je da se najniža penzija od 200 eura po zakonu iz decembra preinači na 270 eura, drugi da se svim penzionerima koji primaju ispod 450 eura penzija uveća proporcionalno, a treći revizija svih rješenja Fonda PIO izdata penzionerima koji su stekli pravo na penziju nakon stečaja”.

Do sada od nadležnih nijesu dobili nikakav odgovor: “Dogovorili smo da ako ne dobijemo pozitivne odgovore da već 1. marta organizujemo veliki protest u Bijelom Polju”.
Penzioner Svetozar Čabarkapa kazao je da se jedino nešto može uraditi preko protesta: “Drugačije ne možemo, jer smo toliko ugroženi, a takva je situacija što se tiče radnika, posebno sa sjevera Crne Gore”.

RTCG

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …