Udarne vijesti

Abazović u petak saopštava važnu vijest Đukanovoću. Nepoznanice SDP i SD

Izvor Pobjede blizak partijama koje bi trebalo da formiraju manjinsku vladu kazao je da su do sada obavljeni nezvanični razgovori između potpisnica Memoranduma o saradnji – Građanskog pokreta Ura, SNP-a, Bošnjačke stranke, Albanske alternative, Force i Demokratske partije.

Razgovaralo se o pravcima djelovanja, programskim principima i usmjerenju vlade koja bi se formirala – istakao je izvor Pobjede.

Sada je već izvjesno, pojasnio je izvor našeg lista, da će mandatar za sastav nove vlade biti lider Ure Dritan Abazović. Tek tada će, kako nam je rekao, uslijediti i pregovori o kadrovskim rješenjima.

Prema informacijama Pobjede, lider Ure očekuje da će, nakon sjutrašnjeg razgovora sa Đukanovićem po povratku iz Grčke, biti u prilici da već u petak crnogorskog predsjednika obavijesti da ima potrebnu većinu glasova za formiranje manjinske vlade.

Kako je kazao izvor našeg lista, osim koalicije Crno na bijelo i predstavnika manjinskih naroda, dio nove vlade može biti i SNP, ako dobije ,,zeleno svjetlo“ na Glavnom odboru. Teško je očekivati da će dio nove izvršne vlasti biti Konjevićev SDP i Šehovićev SD, ako Abazović ne odustane od ideje potpisvanja temeljnog ugovora

Pobjeda je juče pisala da će manjinska vlada najvjerovatnije imati 18 ministarstava i tri potpredsjednička mjesta, kao i da konačna podjela zavisi od definitivnog stava Socijalističke narodne partije.

Kako su pojasnili izvori našeg lista, ukoliko i oni budu dio nove vlade, kao što se i očekuje, resori bi bili podijeljeni na sljedeći način: SNP-u i Uri bi pripalo po šest, a toliko bi dobile i manjinske stranke sa partnerima.

USLOVI
SDP i SD su saopštile da vladu ne bi podržavale, a kamoli učestvovale u njoj ako bi se bavila temeljnim ugovorom, popisom i prihvatila učešće u inicijativi „Otvoreni Balkan“.

To je juče na Tviteru ponovila poslanica SDP-a Draginja Vuksanović-Stanković.

Ako su ciljevi manjinske vlade temeljni ugovor, popis u izbornoj godini i podrška Vučićevim regionalnim inicijativama, onda nema podrške SDP-a. EU integracije, deblokada pravosuđa, dijalog, borba protiv korupcije, reforme ekonomije – da. Skriveni dogovori sa Aleksandrom Vučićem i „njegovima“ – ne – poručila je Vuksanović-Stanković.

Predsjednik SD-a Damir Šehović kazao je da bi u slučaju manjinske vlade prvo trebalo iskomunicirati programska i druga načela te potencijalne vlade, ali da su oni i dalje pri istom stavu da su izbori najčistije rješenje.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Pogledajte predlog za rekonstrukciju Vlade

Građanski pokret URA objavio je predlog za rekonstrukciju 43. Vlade Crne Gore. Cijeneći politicki moment …