Investitori sa Bliskog istoka zainteresovani za Crnu Goru


U okviru obilježavanja Nacionalnog dana Crne Gore na Svjetskoj izložbi u Dubaiju, održan je Montenegro Business forum na kojem su predstavljeni investicioni potencijali Crne Gore, ali i neke od uspješnih priča realizovanih u prethodnom periodu. Tokom Foruma, svoje izlaganje je imao ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović koji je govorio o povoljnom poslovnom ambijentu koji je Vlada uspostavila nakon samo godinu dana rada, a koji je presudan za privlačenje novih insvestitora.
Ministar Milatović je predstavio modele upravljanja ekonomijom koji su doveli do najvećeg oporavka u Evropi, program Evropa sad!, ali i 10 značajnih razloga za investiranje, a koji su Crnoj Gori obezbjedili povoljan investicioni imidž.
“Nakon izvanredne proslave Nacionalnog dana ovdje na Expo 2020 , iskoristili smo priliku da na Montenegro Business forumu u Dubaiju još jednom pokažemo koji su to razlozi zbog kojih bi investitori trebalo da dođu i ulažu u Crnu Goru. Ovom prilikom izdvojio sam 10 ključnih tačaka zbog kojih bi trebalo investirati u našu zemlju, a takođe su i direktor Agencije za investicije i predsjednici opština govorili o svim sektorima i opštinama koje su povoljne za investicije. Veliko mi je zadovoljstvo što smo danas na MBF potpisali Sporazum između dvije privredne komore, što je važan korak u osnaživanju ekonomske saradnje naše dvije zemlje. Emirati su jedan od najvećih investitora u Crnoj Gori i želimo da to unaprijedimo. Najava za investicije je mnogo, a prisutna je i velika delegacija privrednika uz Privrednu komoru Crne Gore tako da je razmjena iskustava i mogućih prilika veoma dobra i intenzivna i mislim da će to rezultirati većim prisustvom UAE u Crnoj Gori na obostrano zadovoljstvo.
Milojko Spajić, ministar finansija i socijalnog staranja najavio je nove investicije i visokotehnološki projekat WEB 3 zasnovan na blokčejnu.
“Izdvojio bih fiskalnu stabilnost posebno imajući u vidu da se naš ukupni dug smanjio za razliku od svih drugih zemalja u Evropi. Takođe, interesantan je i program Evropa sad!, koji daje nevjerovatne mogućnosti investitorima po pitanju poreza za lični dohodak i troškova poslodavca, a ističem i visok rast koji je Crna Gora postigla u prethodnih godinu dana. Danas je potpisan i Sporazum između dvije komore i imali smo više susreta sa investitorima. Bilo je priče o turističkim potencijalima Crne Gore i već imamo najave investitora koji bi uložio 300 miliona eura u turističke kapacitete. Prilikom prethodne posjete, a tokom susreta sa ministrom ekonomije u Vladi Ujedinjenih Arapskih Emirata razgovarali smo o novoj inicijativi, WEB 3, koja je u planu za mart ove godine i očekujemo njenu realizaciju”, izjavio je Spajić.
Direktor Agencije za investicije Mladen Grgić istakao je značaj ovakvih susreta.
“Dubai je jedan od naših strateških partnera i glavni su investitori za neke od projekata koji se trenutno realizuju, i to kroz njihov državni Investicioni fond. Drago mi je da naši dobri bilateralni odnosi konačno pokušavaju unaprijediti privredu kako bismo i na tom polju ostvarili još jaču saradnju”, izjavio je direktor Grgić.
Montenegro Business forum organizovan je u cilju predstavljanja investiciog ambijenta uz šansu za uspostavljanje poslovnih veza naših sa privrednicima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Od velikog značaja je i stvaranje prilika za opštine širom Crne Gore, a sve u želji ravnomjernog razvoja što do sada nije bio slučaj.
Završna svečanost obilježavanja Nacionalnog dana Crne Gore na Expo 2020 Dubai je koncert koji je održao svjetski poznat gitarista Miloš Karadaglić, koji je svojim umjetničkim odrazom ostavio upečatljiv utisak gostima i ujedno upriličio ugođaj kakav imaju posjetioci njegovih koncerata širom svijeta.

Provjerite slična mjesta

Sultan Al-Jaber: Ukidanje uglja, nafte i gasa vratilo bi svijet nazad u pećine

Sultan Ahmed Al-Jaber, izvršni direktor za naftu Ujedinjenih Arapskih Emirata i vođa klimatskih pregovora COP28, …