Ilija Garašanin 1844. u svom “Načertaniju” ne navodi Srbe u Bosni

Na današnji dan, 28. januara 1812. godine rođen je srpski državnik Ilija Garašanin, jedan od vođa ustavobranitelja i višegodišnji ministar unutrašnjih poslova u ustavobraniteljskim vladama. Smatra se tvorcem nacionalnog i državnog programa Kneževine Srbije, poznatog pod imenom Načertanije (1844), iako je samo preradio tekst koji je napisao Franjo Zah. U politici prema Crnoj Gori zastupao je stanovište da njen vladar treba u svojoj spoljnopolitičkoj i nacionalnoj djelatnosti potpuno da slijedi Srbiju i prizna njen politički primat. Proglašenje Crne Gore za knjaževinu, Garašanin je smatrao za najnesrećniji događaj za Srbiju. (Iz arhive lista Pobjeda)

ILIJA GARAŠANIN 1844. NIJE ZNAO DA U BOSNI POSTOJE SRBI

U svom velikosrpskom programu “Načertanije” (1844), Garašanin je između ostaloga zapisao: “Na istočnog vjeroispovjedanija Bošnjake veći upliv imati neće biti za Srbiju težak zadatak.” (Ilija Garašanin, Načertanije, portal Rastko)
“Istočnog vjeroispovedanija Bošnjaci“ su današnji bosanski Srbi, Garašanin ni jednom riječju u “Načertaniju“ ne kaže da u Bosni postoje Srbi. Garašanin je potpuno pogodio kad je napisao da Srbiji, što se tiče “Bošnjaka istočnog vjeroispovedanija” neće biti teško ostvariti “upliv”.
U Bosni su pravoslavci relativno lako posrbljeni. Pravoslavci u BiH vjekovima su bili pod čvrstom Osmanskom upravom, nijesu imali nikakvu oslobodilačku tradiciju kao što su je imali Crnogorci, Crnogorci su svoju narodnu svijest iskovali svojim zajedništvom u bezbrojnim bitkama protiv Osmanlija, prosto rečeno, kao i svaki pravi narod, Crnogorci su imali svoju sopstvenu, zasebnu istoriju koja ima korijene u Zeti/Duklji, dok BiH pravoslavci nijesu imali svoju, sem ako ne računamo istoriju njihovog robovanja pod Turcima. Tako, kad je Beograd ponudio masi pravoslavaca u BiH priču o tome kako su oni nekada kobajagi imali veliko Dušanovo carstvo, kako su bili velika sila (ali eto, Kosovska bitka 1389. ih odvede u propast), pravoslavci iz BiH su naravno te mitove prihvatili kao svoju istoriju, jer druge istorije nijesu imali.

M. Ćosović

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …