Učešćem na Expo 2020 Dubai jačamo ekonomsku diplomatiju i stvaramo brojne šanse


Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović sa saradnicima, u zvaničnoj je posjeti Dubaiju, u okviru koje boravi i na Svjetskoj izložbi Expo 2020. Delegacija predvođena Milatovićem održaće nekoliko važnih sastanaka sa predstavnicima Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata, obići paviljone drugih zemalja učesnica, ali i raditi na pripremi Nacionalnog dana Crne Gore na Expo 2020 koji je planiran za 6. februar.
„U veoma izazovnom trenutku u kojem se odvije Expo 2020 uspjeli smo da stvorimo vrijednost koja je konkurentna u ambijentu u kojem se predstavlja cijeli svijet. Naše prisustvo na Svjetskoj izložbi potvrda je ogromnih napora, posvećenosti i znanja cijelog tima da pripremi, ali i da tokom više od tri mjeseca uspješno učestvuje na jednom ovakvom događaju“, izjavio je Milatović.
Prema njegovim riječima, opravdanost učešća ogleda se u brojnim šansama koje su stvorene, a dugoročno će služiti Crnoj Gori.
„Ovdje smo da prikažemo kulturno i prirodno bogatstvo, turističke i investicione potencijale, osnažujemo odnose sa drugim zemljama, ali i jačamo ekonomsku diplomatiju. Predstavljamo istoriju, koristimo prilike koje nam sadašnje vrijeme nudi i aktivno učestvujemo u stvaranju budućnosti. Sve to, imaće dugoročne pozitivne efekte za Crnu Goru“, izjavio je Milatović.
Boravak u Dubaiju prilika je i da se realizuju završne pipremne aktivnosti za Nacionalni dan Crne Gore koji će u okviru Expo 2020 biti obilježen 6. februara 2022. godine kao najznačajniji događaj za našu zemlju tokom svih 182 dana trajanja Izložbe. Osim svečane ceremonije, obilježavanje Nacionalnog dana prilika je za organizaciju poslovnih događaja kojima će prusustvovati brojni privrednici iz naše zemlje, ali i strani investitori. Umjetnički program upotpuniće nastup svjetski poznatog gitariste Miloša Karadaglića.
Direktorica Paviljona Crne Gore, Milena Pejović – Eraković govorila je o dosadašnjem učešću i tome kako je Expo 2020 događaj izuzetnih vrijednosti.
„Dio smo zajednice u kojoj predstavnici iz cijelog svijeta daju svoj doprinos u ostvarivanju nekih od najvećih ciljeva društva. Saradnja sa drugim učesnicima ogleda se u svakodnevim aktivnostima koje su refleksija ambijenta koji se stvorio na Expo 2020. Upravo zbog toga, Expo ne možemo posmatrati kao prostor ili događaj već kao istorijsku vrijednost u kojoj smo udruženi oko ideje da stvaramo bolju budućnost“, izjavila je Pejović – Eraković.
Prema njenim riječima, brojne delegacije zemalja učesnica su imale priliku da posjete naš Paviljon, a posebno su zadovoljni činjenicom da je izložbeni prostor Crne Gore veoma konkuretan i zanimljiv posjetiocima.
„Prilikom osmišljavanja cijelog koncepta učešća na Expo 2020, osnovna ideja je bila da posjetioci ostvare neku vrstu posebnog angažmana tokom boravka u Paviljonu. Uspjeli smo da ih zainteresujemo tako da utisak o svemu onome što je Crna Gora dožive kao putovanje koje se nastavlja i nakon što napuste Expo. Osim audio-vizeulnog, doživljaj upotpunjuju i informatori pa je gostoprimstvo nešto po čemu smo postali prepoznatljivi“, izjavila je Pejović – Eraković.
Tokom boravka u Dubaiju, Milatović će održati sastanke sa predstavnicima Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali i predstavnicima kompanija sa kojima će govoriti o šansama koje bi mogle da ubrzaju ekonomski napredak naše zemlje.

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …