Sulude cijene stanova u Podgorici, ko ih kupuje?

Direktorica Iva nekretnina Mira Radović smatra da su trenutne cijene stanova nerealno visoke, neshvatljive i nespojive sa našim standardom.

Vlasnik Zetagradnje Blagota Radović pita se koja je to granica povećanja cijena koju će kupci, sa ovako malom kupovnom moći, moći da izdrže

Na crnogorskom tržištu nekretnina je prošle godine zabilježeno značajno povećanje interesovanja i prodaje u odnosu na kriznu 2020. godinu, kada je tržište zbog korone bilo u velikom padu. Investitori i predstavnici agencija za nekretnine su Pobjedi kazali da su cijene stanova rasle od deset do 20 odsto, uglavnom zbog poskupljenja građevinskog materijala i radne snage. Ove godine očekuju umjereni rast cijena.

Gradnja
Jedan od najpoznatijih crnogorskih građevinskih investitora, vlasnik Zetagradnje Blagota Radović, naveo je da je u Podgorici u 2021. godini došlo do prosječnog rasta cijena stanova deset do 15 odsto.

Razlozi poskupljenja su ekstremno povećanje cijene građevinskog materijala i radne snage – istakao je Radović i kazao da Zetagradnja stanove u Podgorici u zavisnosti od lokacije prodaje za 1.250 do 1.700 eura po kvadratu.

Smatram da ispod ovih cijena koje su na tržištu nema isplativosti i to ako se zadrži ova cijena materijala i radne snage, a mislim da će samo da raste – kazao je Radović našoj redakciji.

Većinu stanova Zetagradnja proda prije završetka gradnje.Nikad nijesam imao problema sa prodajom, pa ni u najtežim vremenima. Uglavnom se 80 odsto naših stanova proda prije završetka gradnje – rekao je Radović, koji je sigiuran da ove godine neće doći do pada cijena stanova, a eventualni dalji rast zavisi od cijena građevinskog materijala i radne snage.

Sad je pitanje koliko će povećanja cijena kupci sa ovako malom kupovnom moći da izdrže – saopštio je Radović, koji smatra da će cijena radne snage definitivno da raste, jer više ne dolaze radnici iz okolnih zemalja, pošto se u svakom regionu gradi. U Srbiji sve građevinske radove izvode radnici iz Turske, a građevinci iz Srbije, Makedonije i BiH su pošli pošla prema Evropi.

Sad se i mi sve više oslanjamo na radnu snagu iz Turske – dodao je Radović.

Sulude cijene
Direktorica podgoričke agencije Iva nekretnine Mira Radović tvrdi da su cijene stanova u Podgorici porasle od deset do 20 odsto.

Imamo dosta zahtjeva za kupovinu i puno kupaca sa novcem koji traže stanove, ali nemamo stanova koji su završeni i useljivi – kazala je Radović, koja ocjenjuje da su trenutne cijene stanova nerealno visoke, navodeći da je prosječna cijena kvadrata u Podgorici od 1.300 do 1.350 eura.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …