Kreativna Amra izrađuje ekskluzivne igračke i ukrase: Od čekanja državnog posla nema ništa (II)

Preduzetnica iz Bijelog Polja Amra Mušović, već nekoliko godina bavi se izradom ručno rađenih igračaka, modnih detalja i ekskluzivnih ukrasa. Svoje ekskluzivne kolekcije radova prodaje koristeći digitalne tehnologije svojim pratiocima na Instragram profilu, a materijal takođe nabavlja preko interneta.

Amra je kazala da je dugo godina radila na svom usavršavnju, kreativnost je prati još od malih nogu, a sklonost ka ovoj vrsti rada je stekla tokom svojeg djetinjstva.

“Da bih izradila ove proizvode koristim vrhunski organski pamuk, dok se na glodalicama nalazi drška od bambusa i trudim se da sve bude kvalitetno. Ovi materijali se peru i strelišu. Igračke su rađene od pamučnog konca i anti-alergijskog punjenja , tako da se svaki proizvod može koristiti nekoliko godina”, kazala je Amra za BiznisCG portal.

KUPCI ZADOVOLJNI

Ističe da su njeni kupci veoma zadovoljni i često dobija poruke podrške.

Prodaja joj ide za rukom, svoje neobične proizvode od krpe izložila je na Novogodišnjem bazaru u Bijelom Polju, kako bi promovisala svoje proizvode i došla do što većega broja kupaca.

“Tehnika izrade nije uopšte komplikovana, svi koji umiju da heklaju mogu da se bave ovim poslom. Radi se o osnovnom modu u heklanju, ali je potrebno imati osjećaj i strpljenje, jer igračkama dajemo izraz lica i to je taj poseban dio u kojem se pokazuju vještine. Oči, uši i nos detalji su koji mijenjaju konačan izgled proizvoda”, ističe Mušović.

RADIONICA

U Amrinoj radionici može se naći veliki asortiman ponude igračaka, dodaci za kosu, portikle, glodalice, kape, krpe, marame za dojenje, heklane i šivene igračke .

,,Ove igračke ne radim tokom dana, već naveče, jer mi je potreban mir i koncetracija. Jedna mala greška cijeli proizvod vodi u pogrešan krajnji izgled, zato je potrebno preciznosti, ali i mašte kako bih zadovoljila kupce”, ističe Amra.

Ona je otkrila da je za igračku srednje veličine potrebno par sati rada i truda.

Na pitanje gdje najviše prodaje svoje proizvode Amra odgovara, da najveći dio proda u Podgorici i na primorju, ali naravno ima građana, koji već nekoliko godina kupuju kod nje.

“Navešću podatak da djeca koja se po izlasku iz porodilišta družila sa mojim igračkama i pošla u školu, tako da sam zadovoljna povjerenjem kupaca”,dodaje ona.

MATERIJAL

Materijal nabavlja u Crnoj Gori direktno ali i putem interneta koristeći digitalne tehnologije.

,,Sve radim sama, ali u zimskom periodu imam pomoć jedne divne sugrađanke koja mi pomaže pri izradi pletenih stvari, koje su dosta spore za izradu. Dosta mi pomaže i ćerka. Nikada ne predajem kupcima proizvod u koliko nijesam zadovoljna, standarfi su mi visoki i želim da do svojih mušterija dođe dobar proizvod”, navodi ona.

Prije nekoliko godina Amra je bila članica grupe za izradu heklanih hobotnica namijenjih prijevremeno rođenim bebama, poznate kao hobotnice radosnice. Grupa je imala za cilj da okupi sve zainteresovane koji umiju da heklaju i volontereski žele da se oprobaju u izradu hobotnica.

,,Ovo je zaista lijepa humana priča. Heklane hobotnice su medicinska pomagala koja služe bebama u inkubatorima da shvate za taj krak hobotnice umjesto da darivaju sonde, obzirom da bebe imaju refekls hvatanja, one se drže za krak hobotnica. Dokazano je da bebe držanjem kraka hobotnice budu mirnije, čak su zabilježeni ravnomjerniji otkucaji srca. Ova ideja proširila se vremenom i na i na ostale zemlje svijeta. Ja sam se odmah priključila grupi i podržala majku čije je dijete prijevremeno rođeno, a kasnije su nam se pridružile i druge žene”, kazala je Amra.

Ovaj posao je, kako je dodala, veoma je zahtjevan ali i uslov opstanka jer da je čekala nadležne vlasti da je zaposle ne bi nikada radila i od čekanja ne bi bilo ništa”.

“Ovim putem pozivam sve mlade ljude i koliko žele da se biznisom da odmah krenu jer od čekanja državnog posla nema ništa”, zaključila je Mušović.

Jovan ŠĆEKIĆ

Tekst je nastao u okviru projekta “Mladi, biznis i digitalna transformacija” koji je podržan od strane Fonda za raznovrsnost i pluralizam medija.

Provjerite slična mjesta

Pejović: Demokrate Zete pripremile su nacrt i mapu opštine

Kandidat za odbornika liste “Aleksa Bečić – Idemo ljudi – Idemo Zeta- Demokrate” Novica Pejović …