Svi koji ne budu implementirali Maršalov plan biće žestoko kažnjeni

Ministar ekonomskog razvoja i predsjednik Koordinacionog tijela Jakov Milatović kazao je da je Evropa sad u fokusu Vlade i uradiće sve da program bude implementiran na način koji je zamišljen. Rekao je da neće biti selektivnostii da će svi koji ne budu implementirali program biti kažnjeni.

Milatović je kazao da je Evropa sad normiran program da bude win win i za radnike i za poslodavce.

On je kazao da će on povećati standard građana, a kada je riječ o poslodavcima, njima će biti smanjeno poresko opterećenje.

“Ono što Evropa sad donosi je povećanje neto zarade za radnike i smanjenje poreskog opterećenja većine poslodavaca. Taj program treba samim tim da povećanjem zarada dodatno stimuliše potrošnju, što će dodatno pospješiti ekonomski rast i neutralisati gubitak koji država ima kroz umanjenje poreza i doprinosa”, kazao je ministar.

Istakao je da inspekcija ima podatke o zaradama i ugovorima i da oni će poslužiti za kontrolu kako bi se podaci upoređivali.

Napomenuo je da će u narednom periodu dvokratno raditi call centar u okviru UIP na broj 080 555 555 građani će moći da prijave potencijalne zloupotrebe programa.

Podsjetio je da je predviđena norma koja jasno kaže da svako umanjenje poreza i doprinosa koja se tiču radnika moraju da se reflektuju kroz povećanje njihove neto zarade. Poručio je da je ovo prvi korak u strukturnim promjenama u našoj ekonomiji.

“Ovo je naša velika pobjeda u odnosu na sivu ekonomiju i to će biti prioritet naše Vlade kako bismo stavili akcenat na fer poslovanje”, istakao je ministar.

“To je zakonska norma čija će se neimplementacija provjeravati. Njeno neprimjenjivaće će se drakonski kažnjavati”, kazao je Milatović.

Istakao je da će naredna sjednica Koordinacionog tijela biti za 10 dana.

Ponovio je da je program normiran da bude na benefit radnika i poslodavaca.

Za sada 30 prijava i 32 aktivna inspektora

Zamjenica direktora Uprave za inspekcijske poslove Ana Vujošević kazala je da Uprava radi na pojačanju kapaciteta.

“Trenutno imamo oko 32 radno aktivna inspektora rada. Mi smo već izdvojili iz istema softversko rješenje kojim će se sve prijave koje se tiču progrma Evropa sad izdvajati. Trenutno imamo tridesetak prijava. Većina njih su hipotetički postavljena pitanja šta ako”, kazala je ona.

Istakla je da če se izricati kazne koje će biti do 20 hiljada eura.

Ministar je dodao da ne postoji racionalno objašnjenje zašto poslodavci ne bi pravilno primijenili program.

V.d. direktorka Uprave prihoda i carina Milena Petričević kazala je da ako neki poslodavac sebi želi dobro nema razloga da ne postupi u skladu sa zakonom.

Ona je kazala da se uspješnost programa vidi kroz enorman brij prijava koji je pristigao u posljednjem kvartalu 2021. godine.

“Što je isključivo i jedino rezultat planiranog i usvojenog programa Evropa sad”, kazala je ona.

Dodaje da se i po naplati poreza u posljednja dva mjeseca vidi da su građani i poslodavci shvatili šta je bitno za dobrobit društva.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Poligraf ‘ulaznica’ za ANB Crne Gore

Crnogorska Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) namjerava da uvede poligrafsko ispitivanje kao jedan od način …