Građani ogorčeni što moraju na ulasku u Crnu Goru da prilože test

Od 3. januara je za ulazak u Crnu Goru, pa i za crnogorske građane, pored uslova o vakcinaciji ili potvrde o infekciji korona virusom ne starijom od šest mjeseci, neophodno raditi i PCR ili brzi antigenski test.

Crnogorski građani, koji su ljetos već platili oko pola miliona eura za testiranja stranaca pri njihovom odlasku sa ljetovanja iz Crne Gore, moraju ova testiranja plaćati u zemljama iz kojih se vraćaju u domovinu kako bi izbjegli karantin.

Osnovni bi red nalagao da, ako je već Vlada riješila ljetos da troši naš novac na strance, da omogući besplatno testiranje crnogorskih državljana organizacijom punktova za testiranje na graničnim prelazima na našoj teritoriji ili, ako već mora da se plati, da se plati u zemlji pa da makar dio tog novca završi u budžetu, a dio u domaćim finansijskim tokovima. Mogu se ugledati na susjednu Albaniju koja je na aerodromu omogućila testiranje svim putnicima kojima je potreban brzi test za vraćanje u matičnu državu. Pored toga, brojni su problemi za putovanje crnogorskih građana iako su vakcinisani.

Tokom proteklih praznika redakciji Pobjede se javilo više građana koji su imali probleme u zemljama okruženja sa očitavanjem EU COVID potvrda, koje izdaje Ministarstvo zdravlja Crne Gore preko servisa eZdravlje, i u papirnoj formi na vakcinalnim punktovima.

Problem je nastao uvođenjem EU COVID potvrde, kada je iz sistema potpuno izbačena stara Nacionalna digitalna kovid potvrda, pa su crnogorski građani koji su imunizovani nekom od vakcina koje se ne priznaju u Evropskoj uniji (Sinofarm, Sputnjik, Sinovak) u zemljama okruženja koje prihvataju ove vakcine, poput Srbije, ipak bili u nemogućnosti da obave uspješnu validaciju očitavanjem QR koda sa potvrde.

Dok se QR kod sa stare Nacionalne digitalne potvrde, koju građani više nigdje ne mogu preuzeti, mogao verifikovati upotrebom predinstaliranih QR skenera na većini mobilnih telefona, kojom se prilikom dobijala kao povratna informacija potvrda o tome da li je sertifikat validan ili ne od Ministarstva zdravlja Crne Gore, sa EU COVID potvrdom su stvari malo komplikovanije.

Naime, za verifikaciju EU COVID potvrde neophodno je koristiti neku od posebnih aplikacija koje razvijaju zemlje članice, jer se prilikom očitavanja QR koda običnom predinstaliranom aplikacijom dobija samo gomila nepovezanih tekstualnih karaktera.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …