Greška sa lubenicom košta vas zdravlja: Dinja je još opasnija

Lubenica je voće koje je pravi sinonim za ljeto: slatka, sočna i crvena, uvijek je dobrodošla na pikniku, roštilju ili ljetnjem koktel-partiju.

Međutim, da biste zaštitili sebe, svoju porodicu i goste od neprijatnih posljedica ljetnjeg uživanja – konkretno, trovanja hranom – ne preskačite jedan važan korak prije nego što lubenicu isječete.

„Obavezno operite lubenicu prije nego što je isječete!“, upozorava dr Darin Detvajler, stručnjak za bezbjednost hrane i profesor na Nortistern univerzitetu. Iako vam možda nikada nije palo na pamet da operete voće čiju koru ne jedete, ovaj savjet ima više nego smisla.

Lubenice rastu na zemlji, što znači da su izložene prašini, blatu, nečistoj vodi, pa i kompostu upitnog kvaliteta. Nakon berbe, dodatno se kontaminiraju tokom skladištenja, transporta i rukovanja – od njive do supermarketa, pa do vaše kuhinje.

Do trenutka kada kupite lubenicu koja lijepo „zvoni“, vjerovatno ju je dodirnulo više desetina ljudi – od kojih neki možda imaju kućne ljubimce, nisu oprali ruke nakon toaleta ili su se češkali po nosu neposredno prije toga.

Nezavisne

Obavještenje o kolačićima (cookies)

Ovaj veb sajt koristi kolačiće (cookies) kako bi vam obezbjedio najbolje iskustvo korišćenja. Kolačići su male tekstualne datoteke koje se čuvaju na vašem uređaju i pomažu nam da analiziramo saobraćaj, personalizujemo sadržaj i omogućimo funkcionalnosti kao što su prijavljivanje ili čuvanje postavki.