Nove etikete i na starim cijenama: Trgovci uglavnom poštuju odluku Vlade, ali ima suprotnih primjera

Većina trgovačkih lanaca od juče je spustila cijene za 43 vrste proizvoda za koje su ograničene marže u akciji Vlade i trgovaca pod nazivom “Limitirane cijene”, ali ima i onih koji su u dane pred akciju imali iste cijene iz ove grupe proizvoda, kao i juče kada su ih označili posebnom crvenom oznakom.

“Vijesti” su iz grupe proizvoda za koje su prema Vladinoj odluci ograničene marže na 5 do 15 odsto u veleprodaji i maloprodaji izabrali devet proizvoda istog proizvođača i gramaže – litarski domaći jogurt, mlijeko bez čepa sa 2,8 odsto mliječne masti, riža dugog zrna, smrznuti grašak, kečap, sapun i šamponi za djecu, pasta za zube i toaletni papir, kojima je cijene uporedila u ponedjeljak prije akcije i juče kada su sniženja uvedena.

Kupovina potrošačke korpe od ovih devet proizvoda juče je koštala oko 2,2 eura manje nego u ponedjeljak. Za ove artikle je početkom sedmice trebalo izdvojiti 16 eura a juče 13,81 euro. Iako je ušteda značajna, dio trgovaca u Podgorici ne poštuje državne mjere, pa su im cijene iste kao prije početka akcije a neki od proizvoda nisu ni označeni na pravi način, pokazalo je istraživanje “Vijesti”.

Najveći pad cijene među proizvodima obuhvaćenim akcijom, zabilježen je kod paste za zube koja je pojeftinila 90 centi.

Vlada je krajem prošle sedmice usvojila odluku o ograničenju trgovačkih marži, nakon dogovora sa trgovcima. Na spisku su 43 proizvoda, a iz Vlade su kazali da je to 500 artikala kada se uzmu u obzir sve grameže i proizvođači. Ovi proizvodi u marketima su označeni crvenom oznakom “Limitirana cijena”, aakcija će trajati do kraja maja. Marža je razlika između nabavne i prodajne cijene robe.

Ima efekta i nepoštovanja

U podgoričkoj trgovini koja je označila sve potrebne artikle, najveći pad cijene je zabilježen kod paste za zube od 125 mililitara, koja je jeftinija i do 90 centi. Niža je i cijena domaćeg jogurta “lazine” koja je snižena sa 1,35 eura na 1,19, a slično je učinjeno i za jogurt “srna” koja je sada 14 centi jeftinija nego ranije. Cijena litra mlijeka bez čepa, novom akcijom je umanjena za deset centi pa sada iznosi 99 centi.

Za dvadesetak centi je jeftinije pakovanje riže dugog zrna, koja umjesto 1,19 eura sada košta 98 centi, a za toliko je jeftiniji i blagi kečap. Blago jefitiniji je smrznuti grašak, kojem je cijena korigovana na niže za osam centi. Među proizvodima za bebe, cijena šampona od 400 mililitara sada je za oko 45 centi niža, pa taj artikal košta 3,34 eura. Sapuni za djecu su takođe pojeftinili za oko 15 centi. U ovom marketu, cijena toalet papira je ostala ista prije i nakon stupanja državne akcije na snagu.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

Momenat u EU integracijama previše dobar da bi ga Crna Gora propustila

Predsjednik Vlade Milojko Spajić ugostio je delegaciju GIZ-a (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju). Momenat u …